Today.ua

Купівля квартири в Україні тепер стане дешевшою: Кабмін скасував пенсійний збір при першій покупці житла

В Україні тепер можна буде придбати житло дешевше, ніж це було досі. Кабмін скасував пенсійний збір при першій покупці житла. Про це повідомив у своєму Telegram-каналі прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Досі, під час оформлення нотаріального договору, покупці платили пенсійний збір, який дорівнював 1% від вартості житла, що купується. Це відчутно здорожувало угоду купівлі-продажу. При цьому в законі і до цього була норма щодо повернення пенсійного збору у випадку, якщо людина купує собі перше житло. Однак механізму повернення грошей не було, і фактично ця норма не працювала.

Тепер же покупців першої квартири відразу звільнятимуть від сплати пенсійного збору.

"Українці повинні отримати можливість купувати житло за доступними цінами. Сьогоднішнім рішенням уряд визначив порядок звільнення від сплати пенсійного збору громадян, які купують житло вперше або знаходяться в черзі на отримання житла", - пише прем'єр.

На засіданні уряду він заявив, що це відчутно знизить витрати на придбання житла. Ще один крок до здешевлення покупки житла - це зниження іпотечних ставок. Прем'єр-міністр вважає, що кредитна ставка по іпотеці не повинна перевищувати 10%, і її цілком реально знизити до такої межі.

"Уже зараз є пропозиції, як і обіцяв президент України, 10% і нижче для іпотеки", - говорить глава уряду.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський активно виступає за зниження іпотечних ставок. Він пригадав, як його сім'я, переїхавши до Києва, теж купувала квартиру в кредит під 25%. Гарант каже, що тоді майже весь їхній місячний заробіток йшов на оплату банківської позики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ