Today.ua

Президент Зеленський подав законопроект про відстрочку касових апаратів, але ФОПи все одно протестують

Президент Володимир Зеленський подав у Раду законопроект про відтермінування запровадження касових апаратів для малого бізнесу.

Основне положення законопроекту - перенесення терміну введення РРО (реєстраторів розрахункових операцій) на 1 січня 2022 року, тобто ще на рік. З 1 січня 2022 застосування касових апаратів для підприємців другої-четвертої груп стане обов'язковим.

Разом з тим, пропонованим законопроектом вводиться таке поняття як "дистанційні послуги". Йдеться про послуги, розрахунки за які здійснюються тільки з використанням електронних платежів (через банківські системи дистанційного обслуговування або різні електронні сервіси, за допомогою яких переводяться кошти з одного рахунку на інший).

Крім того, запропонований Зеленським законопроект передбачає такі послаблення для малого бізнесу:

Акція протесту ФОП

Незважаючи на те, що президентський законопроект вже зареєстрований у Верховній Раді, сьогодні, в перший день зими, ФОП вийшли на акцію протесту під Верховною Радою. Багато людей стоять з прапорами і манішками, на яких написано "SaveФОП". Мітингувальники заблокували проїзд по вулиці Грушевського в обох напрямках.

Крім скасування закону про обов'язкове впровадження касових апаратів, підприємці також виступають проти ряду інших законопроектів, що обмежують їх права, а також вимагають скасувати карантин вихідного дня.

Організатори акції протесту кажуть, що вона буде тривати до тих пір, поки влада їх не почує і не задовольнить їх вимоги.

Перші наслідки протесту не забарилися. В Раді вирішили терміново розглянути закон щодо вітермінування впровадження касових апаратів.

Нагадаємо, з 1 січня 2021 податки для ФОП виростуть. Це пов'язано з тим, що з 1 грудня зріс розмір прожиткового мінімуму, а податки "прив'язані" безпосередньо до нього.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ