Today.ua

Ринкові ціни на продукти: активно ще не ростуть, але вже “кусаються“

Осінь внесла корективи в ціни товарів на ринках України. Однак, незважаючи на сезон збору врожаю, овочева група "тримає планку" і майже не дешевшає. Журналісти видання segodnya побродили по столичних ринках, прицінюючись до продуктів. Висновок вийшов не дуже втішним: ціни ще не пішли в захмарні висоти, однак уже відчутно "кусаються".

Деякі групи товарів поки демонструють цінову стабільність. Наприклад, вартість м'яса стабільно висока.

"Задня частина - 105-110, шийка - 150, биточки - 140, телятинка - 175, молочна - 180, яловичина доросла - 140-160 грн / кг", - цитує видання продавця м'ясного павільйону.

Ціни в овочевій групі поки залишаються на рівні вересня. Кілограм картоплі йде по 10-12 гривень. Буряк, морква і цибуля - по 15 гривень за кілограм.

Трохи скинули вартість яблука, які протягом цього року були ціновими рекордсменами. За них вже не просять по 40 гривень за кіло, однак на яблучних прилавках спостерігається великий різнобій в залежності від сорту цього фрукту.

Наприклад "Голуей" можна купити за 15 гривень, а ось за кіло яблук сорту "Голден" просять 28. Груші також не радують любителів фруктів ціною. Їх можна хібо що купити як ласощі, а не як щоденний компонент на десерт.

"Буде вже листопадова - ціна буде вище. Буде підніматися. Десь до 50 гривень", - добиває прогнозом садівник Василь Василун.

Незважаючи на традиційну грибну пору, подорожчали і печериці. Зазвичай вони в цей час відсиджуються на колишніх цінових позиціях. Адже їх по всіх фронтах тіснять "лісові брати", які городяни охоче купують на базарі. Однак у цьому році грибний сезон не задався, в лісі грибів мало, і тому ціна на печериці зросла.

"На сьогоднішній день ціна оптова на гриб - від 40 до 42 грн / кг, тиждень тому гриб був 36-38 грн. Гриба в Київській області мало, і виробники підняли ціну", - говорить продавець Валерій Гребінь.

Нагадаємо, фахівці, вже незабаром, прогнозують зростання цін на хліб і хлібобулочні вироби. Цього не уникнути. Адже подорожчали всі компоненти, з яких складається собівартість хліба: від муки до енергоресурсів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ