Today.ua

З нового 2021 року в Україні буде нова абонплата за газ: що зміниться в платіжці

Абонплата за газ вже з січня 2021 року змінюється. Видання finance роз'яснює, як розраховується сума в цій платіжці, і від чого вона залежить.

При цьому потрібно пам'ятати, що з введенням ринку газу в Україні єдина газова платіжка розділилася на дві. Одна з них - це плата за сам спожитий газ. Друга - абонплата за газ, тобто плата за використання інфраструктури, або як кажуть, "за трубу".

Якщо з першою більш-менш все ясно (це фактично плата за спожитий газ за лічильником, і вона змінюється в умовах ринку щомісяця), то щодо другої потрібно знати кілька моментів.

Вона також залежить від кількості спожитого газу. Береться кількість газу, яка пройшла "через трубу" за минулий рік. Вона множиться на свій річний тариф і потім ділиться на 12 місяців. Тут потрібно пам'ятати, що йдеться про тариф на транспортування. Тобто, абонплата за газ на наступний рік залежить від кількості блакитного палива, спожитого в році попередньому.

Вона розраховується не з 1 січня по 31 грудня, а з 1 жовтня по 30 вересня. І потім вже з 1 січня наступного року починають платити за обчисленим показником. Таким чином в поточному, 2020 року, році ми платимо за те, що пройшло у нас по трубі з 1 жовтня 2018 по 30 вересня 2019. А в наступному році будемо платити за газ, який пройшов через труби з 1 жовтня 2019 по 30 вересня 2020.

У кожного облгазу розмір абонплати свій. Він залежить від декількох факторів: протяжності труб, зарплат персоналу і витрат на функціонування конкретного підприємства. Теоретично, якщо ми в цьому році спожили менше газу, то в наступному у нас абонплата за газ може бути нижча, ніж тепер. Але це лише теоретично, бо практично багато облгазів уже натякнули, що в них піднялася зарплата і підвищилася вартість витратних матеріалів. Тому нижче, ніж у цьому році, абонплата за газ навряд чи вийде.

Нагадаємо, вартість газу тепер змінюється щомісяця, і з початком опалювального сезону вона починає рости. Так, в листопаді вона зросла знову.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ