Today.ua

З вересня в Україні різко зростає тариф на газ: готуємося вивертати кишені

Обіцяний Мінекономіки до кінця поточного року ціновий штиль на ринку газу скасовується. З вересня вартість газу різко зростає в ціні. Стрибок вартості блакитного палива стався на європейському ринку. А відповідно, зросте ціна на газ і для українських споживачів, з якими тепер компанія "Нафтогаз" не пов'язана спеціальними зобов'язаннями. До серпня такі зобов'язання обмежували зростання вартості газу для населення.

Отже, вересневий газ вже відпускатимуть населенню за ціною 4,7 грн за кубометр. Причому, це ціна з ПДВ, але без вартості доставки газу. До цього показника кожен постачальник приплюсує ще й свою вартість доставки.

"Ті, хто купує газ за тарифом" Щомісячний ", тепер будуть знати вартість 1 куб. м блакитного палива до того, як почнуть його споживати. У вересні вона складе - 4,7 грн за куб. м з ПДВ (без вартості розподілу) ", - йдеться в повідомленні прес-служби компанії.

Якщо врахувати, що серпнева ціна на газ дорівнює 3,24 грн за кубометр, то за місяць блакитне паливо подорожчає на 45%.

При цьому з вересня зростає і вартість середньомісячного тарифу на газ за тарифом "Річний". Нагадаємо, споживачі можуть вдатися до такої послуги, уклавши з "Нафтогазом" договір на поставку газу цілий рік за фіксованою ціною. Кажуть, що це буде вигідніше, ніж платити щомісяця за новим тарифом. Хоча хтозна: адже ціни будуть прив'язані до вартості на європейських газових хабах, а вона доволі непередбачувана і багато в чому може залежати від зовнішньополітичної складової.

Загалом, у річному тарифі теперішня ціна в 4,73 гривні теж зростає до 5,24 гривні за кубометр. Правда, перші два тижні вересня ще можна зафіксувати річну ціну - по 4,73 а далі, з 16 по 30 вересня, річний договір можна укласти тільки за тарифом 5,24.

При цьому "Нафтоназ" нагадує: з серпня в Україні ціна газу для населення залежить від ціни на європейському ринку. Чим вище вона буде там, тим вище і в нас. Зворотна залежність також повинна працювати. Вересневе підвищення вартості газу в Європі - традиційне, кажуть у "Нафтогазі". Воно пов'язане з наближенням опалювального сезону і, відповідно, з ростом попиту на паливо.

Крім того, українці, у яких відсутні лічильники газу, повинні пам'ятати: з нового року Міненерго різко підвищує норми споживання газу на одну людину. Вони виростуть майже втричі. Таким чином, уряд має намір стимулювати населення до встановлення лічильників газу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ