Today.ua

Штрафи для боржників і субсидія на оплату комуналки: чого чекати українцям від законопроекту, поданого в парламент

У парламенті чекає свого часу законопроект № 3613, який обіцяє нелегкі часи для боржників за комунальні послуги. Зокрема, людей, що мають заборгованість, каратимуть штрафами. Таку норму містить законопроект №3613, поданий до парламенту, пише видання finance.ua.

У перелік матеріальних покарань входить арешт частини заробітної плати. У боржників також можуть забрати майно в рахунок сплати боргу. Щоб уникнути таких жорстких заходів з боку держави, українцям, які не в змозі платити за свої комунальні послуги, пропонують оформити субсидію. При цьому одержувачів субсидії і тих, хто на неї претендує, будуть дуже прискіпливо перевіряти. Для того, щоб претендувати на субсидію, потрібно подати декларацію з доходами всіх осіб, які проживають в одному будинку або в одній квартирі. Однак йдеться не тільки про офіційні доходи, які зазначені в зарплатних відомостях за місцем роботи, або не тільки про пенсії, якщо субсидіант пенсіонер.

Законопроект містить перелік того, що буде враховуватися при призначенні субсидії:

У декларацію також повинні ввійти не систематичні доходи. Наприклад, виплата авторського гонорару. Включаються також туди доходи від особистого селянського господарства, а також від земельних ділянок, наданих для ведення городництва, і від земельного паю, яким володіє хтось із членів сім'ї.

Звичайно, механізм обліку багатьох цих джерел доходу неясний, проте такі пункти майбутнім законом передбачені.

Побічно перевірити платоспроможність сім'ї можна за її витратами. Як і раніше, залишається в силі 50-тисячний рубіж витрат. Тобто, якщо протягом року сім'я зробила покупку на суму понад 50 тисяч гривень, то вона вважається платоспроможною і не може претендувати на субсидію.

Нагадаємо, субсидії також можуть отримати українці, яким скоротили зарплату під час карантину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ