Today.ua

З наступного року українці, які не мають необхідного стажу, залишаться взагалі без пенсії

Уже в наступному, 2021, році багато українців похилого віку можуть залишитися зовсім без грошей. Держава припиняє призначення соцдопомоги для громадян пенсійного віку, які не мають необхідного страхового стажу, повідомляє hvylya, посилаючись на постанову Кабміну №1098.

Лише до кінця цього року люди, які досягли 60 років і не мають необхідного страхового стажу для виплати пенсії, можуть оформити собі замість пенсії соціальну виплату. Ця соціальна виплата призначається не всім, а лише тим громадянам, які мають "за душею" не менше 15 років страхового стажу.

Ця соцвиплата невелика, проте її вистачить, щоб не померти з голоду. Її максимальний розмір зараз дорівнює прожитковому мінімуму для людей непрацездатного віку і на сьогодні становить 1712 гривень. Таку грошову підмогу людина, яка досягла пенсійних літ, одержуватиме до того віку, поки не отримає права на пенсію. Цей вік визначається кількістю років страхового стажу, що є у громадянина, який подолав рубіж 60-річчя.

У поточному, 2020 року, році, щоби вийти на пенсію у 60 років, потрібно мати 27 років страхового стажу. При цьому якщо у 60-річного громадянина є від 17 до 27 років страхового стажу, то йому призначать пенсію лише з 63 років. А якщо страховий стаж і того менше - від 15 до 17 років, то людина зможе отримають пенсію лише з 65 років. А до досягнення віку, коли він отримає право на повноцінну пенсію, такий громадянин міг оформити соціальну виплату.

Однак з наступного, 2021, року закінчується трирічний перехідний період, який був даний урядом українцям, що не мають необхідного трудового стажу. Соціальні виплати більше не будуть призначатися, і громадянам, які не мають потрібного стажу, доведеться або працювати до 63-65 років, або жити до цього віку на повному утриманні у своїх рідних.

Нагадаємо, у Пенсійному фонді озвучили середній розмір пенсії в Україні. В жовтні вона зросла до 3410,60 гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ