Today.ua

Соціальна допомога замість пенсії: українцям розповіли, як не залишитися без грошей тим, у кого не вистачає стажу

Не всі українці, на жаль, після досягнення 60 років можуть піти на пенсію. Тим, у кого немає необхідного страхового стажу, пенсію не призначають. Але ж сьогодні багато наших співгромадян змушені працювати неофіційно, і відповідно, не матимуть права на пенсійне забезречення. Для таких громадян уряд прийняв рішення про надання тимчасової соціальної допомоги (з 1 січня 2018 по 31 грудня 2020 року.

Однак і таку тимчасову допомогу можуть отримати не всі. Для цього одержувачі допомоги мають відповідати двом обов'язковим критеріям:

Для того, щоб отримати таку допомогу, людям, які не мають потрібного пенсійного стажу, потрібно звернутися в органи соцзахисту. Звертатися не обов'язково за місцем прописки, можна і за місцем фактичного проживання.

До заяви, яка подається в соцзахист, потрібні такі документи:

Розмір такої допомоги може бути різним

Його обчислюють, як різницю між прожитковим мінімумом для осіб непрацездатного віку і середнім доходом на одного члена вашої родини за останні 6 місяців (він обчислюється шляхом ділення сукупного доходу всіх членів сім'ї на їхню кількість).

При цьому зрозуміло, що максимальний розмір такої допомоги може дорівнювати прожитковому мінімуму (якщо людина, яка звернулася за допомогою, проживає одна і більше ніякого доходу нізвідки не має).

Перерахунок такої допомоги проводиться кожні півроку з урахуванням можливих змін майнового стану одержувача і доходів членів його сім'ї.

Таким чином, максимальний розмір соціальних виплат у 2020 році становить:

Нагадаємо, в Україні перевірять пенсіонерів, які відмовляються отримувати пенсію на банківську карту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ