Today.ua

Стало відомо, яку зарплату отримують судді Конституційного суду України

Стало відомо, яку зарплату отримують судді Конституційного суду України, яких нині скандально поминають через рішення КСУ закрити декларації чиновників і звільнити їх від кримінальної відповідальності за недостовірне декларування.

Дані про зарплати головних охоронців Конституції взяті з закритого ними реєстру НАЗК, розповідає obozrevatel.

Отже, як стало відомо, Олександр Тупицький, який очолює КСУ, у 2019 році в середньому отримував по 371 тисячі гривень на місяць. Зважаючи, що в тому ж 2019 середня зарплата в Україні становила 10,5 тисячі, платня голови КСУ в 35 разів перевищувала середню зарплату. Очевидно, що і трудовитрати Олександра Миколайовича при виконанні його службових повноважень також були пропорційно вище трудовитрат середнього українця.

Рядові судді Конституційного суду теж не бідували. Принаймні, у докарантинному 2019 році їхня середньомісячна зарплата становила по 335 тисяч гривень. Звичайно це нижче, ніж у топ-менеджерів "Укрпошти", "Укрзалізниці" і "Нафтогазу", алее так-сяк прожити можна.

Нагадаємо, через заблокований доступу до е-декларацій, НАЗК не зможе призначити на посади новообраних керівників місцевих органів влади. Адже за законом їх затверджують на посадах тільки після спеціальної перевірки їхніх декларацій, здійснюваної НАЗК. А оскільки у НАЗК доступів до реєстру немає, то і процес призначення може зупинитися.

Одночасно з цим КСУ також скасував кримінальну відповідальність чиновників за недостовірно зазначені відомості в їхніх електронних деклараціях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ