Today.ua

Стало відомо, коли і наскільки виростуть в Україні тарифи на електроенергію

Тарифи на електроенергію зростуть в Україні вже з 1 січня. Новий міністр енергетики Юрій Бойко лякав українців можливим підвищенням ще до кінця поточного року, проте тепер стало відомо, що нові тарифи вступлять в силу з 1 січня, пише obozrevatel, посилаючись на свої джерела в уряді.

Нині в Україні діють тарифи на електроенергію для побутових споживачів, які не змінювалися ще з 2017 року. Нагадаємо, за цими тарифами спожита електроенергія в обсязі до 100 кВт коштує 0,9 грн/кВт-годину, понад 100 кВт - по 1,68.

Проте, як кажуть в Міненерго, такий тариф не покриває навіть витрат на доставку струму від електростанції до споживача. Трохи рятує ситуацію перехресне субсидування побутових споживачів за рахунок високої вартості енергії для промислових підприємств. Однак це підточує економіку.

Через високі витрати на електроенергію підприємства змушені підвищувати ціну на свою продукцію. А це робить її неконкурентоспроможною навіть на внутрішньому ринку, не кажучи вже про зовнішні.

Та й міжнародні кредитори, яким наша незалежна країна винна чимало грошей і в яких просить в борг іще, висувають одну умову за іншою. Підвищення тарифів на електроенергію - одна з них. Таким чином, процесу не уникнути.

"На першому етапі підвищення може скласти 30%", - говорять люди з уряду.

Тобто, кожна сім'я вже зараз може прикинути, на скільки їй доведеться з нового року платити більше за електроенергію. При цьому говорять, що різницю в ціні для споживання до 100 кВт і понад 100 збережуть.

Нагадаємо, раніше Юрій Бойко порівняв тарифи на електроенергію для побутових споживачів в Україні та в інших європейських країнах. Виявилося, що в Україні вона найнижча. Однак його порівняльний аналіз викликав сплеск обурення в соцмережах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ