Today.ua

Суд розпочав розгляд справи про можливі зловживання екс-глави Мінінфраструктури Омеляна, - САП

Екс-глава Мінінфраструктури Володимир Омелян може бути причетний до істотного скорочення бюджетних надходжень. Розслідуванням діяльності колишнього високопоставленого чиновника займалася Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП). На підставі отриманих висновків слідчі САП сформували обвинувальний акт, який представили у Вищому антикорупційному суді, інформують у Facebook-акаунті САП.

Згідно з висновками САП, через дії міністра інфраструктури бюджет України недоотримав, свого часу, 30,5 мільйона гривень. Це стало можливо через незаконні дій чиновника. Зокрема, колишній міністр інфраструктури в грудні 2017 року видав указ, яким урізав усі портові збори на 20%. Мало того, що такий крок чиновника не оживив діяльності портів, Омелян ще й перевищив цим указом свої повноваження. Портовий збір є частиною надходжень до держбюджету України. А оскільки це так, то приймати рішення щодо зміни ставки такого збору може тільки парламент.

На такі дії Володимира Омеляна тоді негайно відреагував Мінфін. Звідти намагалися опротестувати рішення міністра інфраструктури, пояснюючи, що воно призведе до істотного скорочення казенних доходів. Однак глава Мінінфраструктури ніяк не відреагував на зауваження Мінфіну.

За підсумками 2018 року, через указ Омеляна, держбюджет недоотримав майже 30,5 мільйона гривень. Замість 203,5 мільйона було отримано тільки 173,1 мільйона портового збору. Згодом це підтвердила аудиторська перевірка, яка вивчила суть питання. Та й саме Мінінфраструктури змушене було визнати, що такий крок був хибним.

Обвинувальний акт САП вже заслухано у Вищому антикорупційному суді. Суд вирішив узяти цю справу до розгляду. Наступне засідання має відбутися завтра, 18 листопада.

Нагадаємо, влітку цього року Володимир Омелян висловив припущення, що боротьба президента Зеленського з перевантаженими фурами викликана тим, що гарант хоче отримувати свою частку хабарів від водіїв. При цьому, як з'ясувалося, екс-міністр добре обізнаний щодо суми відкупу, яку платять водії перевантажених фур.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ