Today.ua

В Україні хочуть повернути фіксований тариф на газ для населення

Тариф на газ для населення України знову може стати фіксованим: Міненерго готове скасувати дію ринкових механізмів формування ціни на газ і знову ввести фіксовану вартість на цей енергорерус. Такий проект постанови потрапив у руки журналістам ukranews.

Авторство цього, поки не оприлюдненого документа належить в.о. міністра енергетики Юрію Вітренку. Фактично міністр пропонує повернути ПСО (продаж за спеціальними зобов'язаннями) в газовій галузі.

Глава Міненерго пропонує скасувати дію ринкових механізмів і ввести фіксовану ціну на газ вже з 1 лютого 2021 року, зафіксувавши цю ціну на рік. При цьому за основу розрахункової ціни на газ буде братися формула "хаб мінус", а не "хаб плюс", як зараз. Тобто, в тарифі на газ не буде враховуватися вартість його транспортування від європейського хаба до західних кордонів України.

Загалом, це цілком логічно. Адже технічно газ до європейського хабу надходить із Росії через нашу територію. Однак потім, при ціноутворенні, все виходить з точністю до навпаки: ніби Європа поставляє цей газ нам.

Постачальниками газу для населення визначені дві компанії: "Укргазвидобування" і "Чорноморськнафтогаз". Буде ще й третя компанія - "Нафтогаз України", але тільки як постачальник останньої надії.

За основу тарифу на газ пропонують взяти ціну на німецькому хабі (NCG). При цьому встановлять верхню межу націнки від постачальника - 2,5%.

Очікується, що такий тариф на газ буде набагато дешевшим, ніж він є зараз. На таких умовах, за фіксованим тарифом на газ, мають намір продавати блакитне паливо усім вразливим категоріям споживачів.

Судячи з перерахування критеріїв "вразливості", під це визначення потрапляє все населення України.

Хто буде проти такого тарифу на газ

Звичайно, нам, побутовим споживачам, така новина не може не сподобатись. Проте, є одне "але". Відкриття ринку газу в Україні для всіх категорій споживачів і встановлення "плаваючого" тарифу на газ було необхідною умовою МВФ для подальшої співпраці цієї організації з Україною. (Тут під співпрацею потрібно розуміти отримання Україною чергових кредитних траншів від МВФ.)

Однак, необхідна умова не виявилась достатньою. МВФ, як і раніше, грошей нам не дає. Правда, з сьогоднішнього понеділка, 11 січня, місія МВФ відновила онлайн свою роботу в Україні. Що за цим настане - чергова відмова або гроші на рахунок України, прогнозувати поки рано. Зрозумілим є одне: ідея Вітренка не сподобається кредиторам, від слова "дуже". Хоча, можливо, це й на краще для нас у перспективі.

Нагадаємо, постачальники газу при розрахунку застосовують температурні коефіцієнти на газ і змушують споживачів платити більше, ніж вони спалили за лічильником.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ