Today.ua

Ціна на газ у новому “холодному“ сезоні: на що можуть розраховувати українці

У новому опалювальному сезоні ціна на газ для підприємств теплопостачання ще буде "божеською", а для всіх інших - "безбожною".

Справа в тому, що в Україні ще з серпня нинішнього року вступив у силу ринок газу. Тобто фактично компанії "Нафтогаз України" розв'язали руки, і вона може формувати ринкову ціну на газ для всіх споживачів. Раніше були "мухи і котлети" окремо: промисловості пропонували газ за ринковою ціною, а споживачам його відпускали за спеціальними зобов'язаннями - нижче за ринкову вартість. Тепер же всі споживачі, незалежно від їхнього статусу, отримуватимуть газ за ринковою ціною.

Ціни формуватиме європейський ринок: чим вища ціна буде в Європі, тим вища у нас. З наближенням опалювального сезону зазвичай в Європі ціни ростуть, що цілком закономірно, позаяк зростає попит на газ. Цей процес вже не забарився позначитися на українському ринку: вартість жовтневого газу виявилася відчутно вищою за вересневий - в середньому на 8,4% (по 5,3 - 6,8 гривні за куб).

Ну, а оскільки у нас тепер ринок, то на нього вже зайшло понад 40 постачальників, кожен з яких формує свою ціну на газ. Поки різнобій за цінами досить великий. Тому  спритний споживач може знайти собі постачальника дешевше і брати газ у нього. Хоча, звичайно, загальна сезонна тенденція спостерігається в усіх. Як стверджує експерт з питань енергетики Валентин Землянський, в опалювальний сезон вартість кубометра газу може скласти 6-7 гривень, пише видання finance.

При цьому газ для українців не коштуватиме дорожче, ніж це було в минулому році:  цьогоріч ціни на газ на світовому ринку нижче за торішні.

"До кінця року вартість газу виросте в порівнянні з "літніми" цінами приблизно на третину. У цілому ціна буде не вище, ніж в опалювальному сезоні 2019/2020", - стверджує, у свою чергу, директор спеціальних проектів науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев.

В опалювальній галузі також не очікується великих цінових стрибків. Для підприємств теплокомуненерго усе ще зберігаються спеціальні зобов'язання, за якими їм повинні відпускати газ. Це не означає, що він не  зростатиме в ціні, однак є верхня межа цього зростання, яку "Нафтогаз" не має права перевищити.

До речі, глава Мінфіну Сергій Марченко вважає, що в новому опалювальному сезоні вартість обігріву може бути навіть дешевше, ніж у минулому. Марченко пов'язує це зі створенням конкурентних умов на ринку газу. Мовляв, тепер кожен постачальник намагатиметься спокусити споживача більш низькими цінами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ