Ціни на продукти до кінця року підуть “на зліт“, - економіст

Автор: Марченко Любов

До кінця нинішнього, 2020, року ціни на продукти відчутно зростуть у порівнянні з тими, які є зараз. Вони підтягнуться вслід за рівнем інфляції, яка в кінці року досягне показника в 11%. Таке припущення висловив економіст Олег Пензін, повідомляє agronews.

Ціни на продукти до кінця року підуть “на зліт“, - економіст - today.ua

Нині інфляція поки знаходиться на рівні 3,5-4%. Відповідно, якщо вона до кінця року зробить ривок на 7%, то й ціни також підростуть на 7-8%. І в першу чергу - на продукти, бо це те, що ми купуємо щодня, і без чого ніяк не обійтися.

За словами Олега Пензіна, зараз ціни на продукти або дорівнюють минулорічним, або незначно вище, або навіть нижче, ніж у минулому році. Останнє, зокрема, стосується борщового набору, який коштує дешевше, ніж рік тому. Однак незабаром ця картина зміниться.

"Ціни на продукти, як правило, у нас ростуть, як рівень інфляції, тому на 7-8% наш продуктовий кошик подорожчає до кінця року", - говорить експерт.

Популярні зараз

Українцям обмежили відпустки у воєнний період

“Скасування плати“ за доставку газу для пенсіонерів: у ГазПравді зробили важливу заяву

Україна отримає одну з найкращих у світі систем ППО

Стало відомо, що буде з цінами на бензин та дизельне паливо найближчим часом

Ціни на продукти до кінця року підуть “на зліт“, - економіст Хоча сам він вважає, що семи-восьмивідсоткове зростання продуктових цін трохи завищене. Насправді немає об'єктивних передумов до такого зростання цін, воно має бути нижче.

Взяти, наприклад, ціни на хліб, які ось-ось мають підвищити. У світі дійсно є зростання цін на зерно. Відповідно й вартість борошна також зросла, але це зростання незначне. Зараз борошно дорожче торішнього лише на 2%. Однак, пекарі лякають істотним підвищенням ціни на хліб, яке, як вважає Олег Пензин, нічим не обґрунтоване.

Якщо вони не стримають своїх апетитів, то в Україні можуть повернути державне регулювання на соціально важливі продукти, яке скасували у 2017 році. Тоді пекарі продавали так званий соціальний хліб з від'ємною рентабельністю. У збитку вони, правда, не були. Від'ємну рентабельність на хлібі вони компенсували за рахунок накруток ціни на випічку (торти, печиво, вафлі). Та все ж на вартості хліба вони втрачали трохи доходу.

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:

"Зараз же пекарі мають пам'ятати, що якщо вони збираються так сильно підвищувати ціни на хліб (а він на сьогоднішній день є основним продуктом в споживчому кошику українців), то держава може повернути держрегулювання в Україні", - попереджає економіст.

Нагадаємо, вивчення продуктових цін на київських ринках показало, що ціни на продукти ще не ростуть, проте вже "кусаються". Особливо дорого коштують яблука, груші та гриби.