Today.ua

Стало відомо, що буде з тарифами на тепло і гарячу воду

У Києві та інших містах України не підвищуватимуть тарифи на тепло і гарячу воду. Принаймні, до кінця опалювального сезону вони залишатимуться незмінними. Однак при цьому знайдуть механізм для компенсації витрат підприємствам теплокомуненерго.

Нагадаємо, Асоціація міст України напередодні звернулася до президента Зеленського із проханням, аби той не допустив кризи у комунальній енергетиці країни. Суть проблеми полягає в тому, що підприємствам теплокомуненерго газ, як і раніше, відпускають за ринковими тарифами на газ. Однак при цьому для них самих встановлено фіксований тариф на тепло, в якому закладені набагато менші витрати на газ, ніж їм доводиться платити.

Таким чином, тепловики змушені або підвищувати свої тарифи на тепло, або їм мають знижувати тариф на газ. В іншому випадку, підприємства теплокомуненерго загрузнуть у боргах, і "Нафтогаз" їх просто відключить від газопостачання.

На нараді в уряді АМУ вдалося досягти компромісу із Кабміном. Домовилися, що в містах, до закінчення опалювального сезону, не підвищуватимуть тарифи на тепло і гарячу воду. А Кабмін, у свою чергу, подбає про механізм компенсації фінансових втрат для підприємств теплопостачання.

Уже в прийдешній понеділок, 25 грудня, повинен бути підписаний Меморандум між членами уряду, парламентом і АМУ щодо послідовності виходу з кризи підприємств теплопостачання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ