Today.ua

Українцям призначатимуть субсидії за новими правилами: які доходи перестануть враховувати

Українцям змінили правила нарахування субсидій. Зміниться як сама процедура подання заяв на державну допомогу, так і норми щодо призначення субсидії. Зокрема, до уваги будуть брати не всі доходи сім'ї, а також не все майно.

Такі зміни до процедури оформлення субсидії було внесено урядом, пише Соціальна інформаційна платформа.

Заяву на субсидію прийматимуть за спрощеною процедурою

Тепер претенденту на субсидію не доведеться бігати з однієї установи до іншої, збираючи численні довідки про те, що він не має стільки доходів, як люди з першої десятки списку Forbes. Крім того, йому не доведеться подавати декларацію про майно, пригадуючи, до якого року випуску належить старенька "копійка", що доживає свій вік у гаражі.

Тепер усе це фахівці Пенсійного фонду робитимуть самі. Потенційному субсидіанту потрібно буде лише подати заяву на допомогу, вказавши в ній точні імена, прізвища та номери документів усіх своїх домочадців. А далі вже - справа техніки. Фахівці ПФУ "наскребуть" електронними реєстрами стільки інформації про кожного, скільки нікому й не снилося в епоху паперових доносів та пухких папок з особистими справами.

Деяке майно і доходи вилучать зі списку

При розгляді питання про доцільність призначення субсидії, а також про її розмір, деяке майно та доходи не братимуть до уваги.

Так, наприклад, виключать зі списку автомобіль. Однак це стосуватиметься не всіх, а лише деяких категорій громадян. Зокрема, автомобіль не братимуть до уваги для:

Крім того, при розрахунку сукупного доходу сім'ї не враховуватимуть доходи членів домогосподарства, які перебувають за кордоном понад 60 днів.

Ще одне нововведення стосується жителів тимчасово окупованих регіонів або регіонів, які розташовані в зоні активних бойових дій. Природно, що жодні органи соцзахисту в таких регіонах не працюють. Тому їм призначатимуть субсидію на підставі даних, що містяться в реєстрах Єдиної інформаційної системи соціальної сфери. При цьому призначену субсидію їм нараховуватимуть на картку.

Нагадаємо, у Пенсійному фонді повідомили, що буде із субсидіями після підвищення тарифів на комуналку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ