Today.ua

Українцям, які отримують субсидію на газ, висунули нову вимогу: подробиці

Українці, які отримують субсидію на газ, тепер будуть змушені виконувати ще одну вимогу. Вона виникла в зв'язку з введенням ринку природного газу.

Як відомого, з 1 серпня, споживачі природного газу в Україні можуть обирати постачальника цього енергоресурсу на свій розсуд. У нашій країні став працювати ринок природного газу, який в ідеалі має привести до зниження вартості газу для нас, споживачів, і до поліпшення якості послуг. Чи так воно буде, поки говорити передчасно. В теорії все саме так і повинно вийти. Однак в українській реальності теорія і практика часом бувають дуже далекі одна від одної.

Поки ж ринок газу обернувся для українців новим головним болем. Особливо - для тих, хто отримує субсидію на газ або розраховує її отримати. Споживачі природного газу, які одержують субсидію, зобов'язані негайно повідомляти органам соцзахисту про зміну постачальника, повідомляє прес-служба Мінсоцполітики.

При цьому їм відразу повинні зробити перерахунок субсидії на газ. Адже вона безпосередньо залежить від вартості енергоресурсу. Тобто, якщо ви знайшли собі постачальника, який бере за газ дешевше, то, відповідно, і розмір субсидії вам мають зменшити.

Органи соцзахисту щомісячно отримують від постачальників газу дані про їхні тарифи.

"Своєчасне надання інформації про зміну виконавців ЖКП забезпечить актуальний і правильний розрахунок розміру субсидій і пільг", - йдеться у повідомленні на сайті.

Нагадаємо, з вересня в Україні різко зросла ціна на газ (без доставки). Його вартість у "Нафтогазу" підвищилася на 45%. Кажуть, що такий ціновий ривок пов'язаний зі щорічним підвищенням попиту на блакитне паливо перед опалювальним сезоном на європейському ринку. А в Україні тепер ціна газу для побутових споживачів прив'язана до європейського ринку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ