Today.ua

Українцям збільшили тарифи на газ: суми в платіжках зросли до рівня середньої зарплати

Тарифи на газ не перестають приголомшувати. Так, українцям показали тарифи на газ для побутових споживачів, у яких немає лічильника. Особливо вразила вартість індивідуального газового опалення у приватному будинку.

Взагалі, станом на 1 січня 2021 в усіх побутових споживачів в нашій країні вже мали бути газові лічильники. Проте на ділі вийшло не так. І сьогодні ще близько 7 мільйонів громадян нашої стани не мають приладів обліку газу у своїх будинках. Тому держава скасувала заплановані раніше штрафи для споживачів, які живуть без газового лічильника, і вирішила стимулювати процес установки приладів обліку по-іншому. Клієнтам без лічильників просто підвищили норми споживання газу. І відповідно, тарифи на газ (розраховані за нормами споживання) для них виросли доволі відчутно.

При цьому норми на приготування їжі, підігрів води та використання водонагрівача визначають на одну людину, а потім множать на газовий тариф і на кількість проживаючих у квартирі (будинку). Вони, звичайно, відчутні, однак не настільки, як норма на опалення.

Для споживачів, які мають в будинку централізоване гаряче водопостачання, норма споживання на одну людину становить 3,28 кубометра газу, що за січневою ціною "Нафтогазу" становить 23,68 гривні.

Для споживачів, які не мають централізованого гарячого водопостачання та не мають у будинку газового водонагрівача, норма споживання становить 5,39 кубометра на людину (39,92 грн.).

Для споживачів, у яких в будинку є газова плита і газовий водонагрівач, норма споживання становить 10,49 кубометра і, відповідно, місячний тариф на газ дорівнює 75,74 гривні на одну людину. Однак найбільше вразив тариф на газ, який встановлений для опалення будинків без лічильника. Він-то якраз від кількості проживаючих у будинку не залежить. Норма споживання газу для індивідуального опалення будинку становить 11 кубометрів газу на 1 квадратний метр площі будинку. За цінами "Нафтогазу" тариф на газ для опалення одного квадратного метра будинку становить 79,42 гривні. Отже, якщо, наприклад, ви живете в будинку площею 100 квадратних метрів, і у вас там немає лічильника, то вам доведеться віддати за опалення будинку в січні 7942 гривні.

Це при тому, що у компанії "Нафтогаз" - один із найнижчих в Україні тарифів на доставку газу. А якщо взяти облгази, то у них відповідні тарифи набагато дорожче. Наприклад, у "Хмельницькгаз збуті" тариф на газ для індивідуального опалення квадратного метра житла становитиме 109,05 гривні. А отже, місячна вартість опалення будинку на 100 квадратних метрів буде 10 905 гривень, що фактично дорівнює величині середньої зарплати в Україні.

Нагадаємо, шахраї винайшли схему, за якою з людей вимагають штраф за відсутній газовий лічильник. Судячи з того, що багато людей їм платять, схема працює.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ