Today.ua

Вже з осені в Україні зростуть зарплати і пенсії: кому скільки додадуть

Уже з вересня багатьом українцям перерахують зарплати і пенсії. Експерти спробували розібратися, на скільки реально зростуть доходи простих громадян.

З початком осені мінімальна зарплата українців зросте до 5 тисяч гривень. Якщо врахувати, що на сьогодні вона становить 4 723 гривні, то збільшення не таке вже й велике - лише на 277 гривень.

Однак і це підвищення відчують не всі. Так, згідно з даними, які наводить колишній міністр соціальної політики Андрій Рева, в Україні близько 75% співробітників дрібних і середніх підприємств офіційно отримують мінімалку. При цьому насправді лише деякі з них дійсно вдовольняються такою зарплатою. Більшість отримує ще й зарплату в конверті. Тому, скоріше за все, вони ніякого підвищення, навіть на 277 гривень, не відчують. Різниця лише в тому, що у них трохи збільшиться відсоток "білої" зарплати.

Разом з тим, фактичне підвищення зарплати не складе навіть 277 гривень, тому що частину цієї суми "з'їсть" податок. Так, якщо сьогодні податок з мінімалки дорівнює 1960 гривням, то вже з 1 вересня він становитиме 2075 гривень. Тобто, справжній приріст зарплати складе лише 162 гривні.

Цей приріст зарплати реально торкнеться небагатьох наших громадян - хіба що бюджетників, які дійсно "сидять" на мінімалці. Зате обіцяне підвищення зарплати з середини майбутнього року (там вже обіцяють мінімалку в розмірі 6500) відчують багато українців. За підрахунками фахівців сьогодні в Україні близько 37% працюючих людей отримують менше цієї суми.

Що стосується людей похилого віку, то пенсія зросте приблизно у півтора мільйона українських пенсіонерів. Згідно із законом, для всіх пенсіонерів старше 65 років, які мають достатній страховий стаж, вона не повинна бути менше, ніж 40% від мінімальної зарплати. Відповідно, у них мінімальна пенсія має бути 2000 гривень.

До того ж, на наступний рік влада обіцяє підвищення пенсії для ще однієї групи людей немолодого віку. Пенсіонери старше 75 років мають отримати по 500 гривень доплати.

Нагадаємо, незабаром в Україні зникнуть так звані "соціальні" пенсії, які виплачують людям, що не мають навіть мінімального страхового стажу. Замість цього таким громадянам виплачуватимуть державну допомогу, яка повинна становити не менше прожиткового мінімуму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ