Today.ua

В Європі відчутно підняли ціну на блакитне паливо: що буде з січневим тарифом на газ в Україні

Європа підняла ціну на газ. На голландському хабі вартість тисячі кубометрів досягла 199,7 долара. У порівнянні з п'ятничною ціною, також рекордною (194,9), вартість тисячі кубометрів зросла майже на 5 доларів. Природно, що і в Україні тариф на газ зросте, оскільки ми міцно "прив'язані" до європейського ринку.

Раніше було інакше. Газовий тариф регулювався державою. При цьому літня ціна не відрізнялася від зимової - незалежно від попиту на європейському ринку. Однак тепер все по-іншому. Чим вище попит на газ на ринку Європи, тим вище буде тариф на газ у нас, бо європейська ціна - складова української ціни на газ. У нас вона, щоправда, вища, адже враховується ще й вартість транспортування.

При цьому в Європі, як правило, попит на газ зростає в холодну пору, що цілком природно. А з ним зростає і ціна. Тому навряд чи до весни нам варто очікувати зниження тарифу на газ. Воно, якщо і буде, то несуттєве. На сьогодні, в грудні, тарифи на газ від українських постачальників такі:

Ясно, що в січні вони будуть вищі через підвищення цін у Європі. Це потягне за собою й істотне подорожчання комуналки, адже газова складова у вартості комунальних тарифів найбільша.

Крім використання газу для приготування їжі, опалюються наші будинки також переважно газом. При цьому в тарифах на тепло і гарячу воду газова складова досягає 70-80%. Таким чином, у сумарній вартості комуналки тариф на газ становить близько 70%. Решта 30% - світло, вода, вивезення відходів.

Тому можна зробити висновок, що в січні 2021 комунальні платіжки українців стануть  істотно "важчі".

Правда, на сьогодні в Україні тариф на тепло не змінюється з кожним місяцем. Але це поки, бо парламент вже ухвалив у другому читанні законопроект № 2458, який передбачає щомісячний перегляд тарифу на тепло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ