Today.ua

У Мінсоцполітики розкрили справжню причину обмеження виплат переселенцям

Як відомо, з 1 серпня в Україні відбудуться кардинальні зміни у виплатах переселенцям. Багатьом скасують виплату держдопомоги. Крім того, виплати переселенцям призначатимуть лише на 6 місяців. Щоправда, за термінами є винятки. Деяким сім'ям залишать їх на рік.

В уряді називали різні причини обмеження виплат переселенцям. І всі вони мають під собою підґрунтя. Втім, це викликало чимало нарікань ВПО, яким раніше обіцяли безстрокову допомогу від держави – до скасування воєнного стану.

Однак тепер у Мінсоцполітики назвали головну причину скорочення виплат: коли їх призначали, ніхто не припускав, що війна триватиме так довго. Тому й було обіцяно безстрокові виплати. Про це розповіла перша заступниця міністра соціальної політики Дар'я Марчак.

За словами Марчак, деякі люди отримують державну допомогу ще з весни 2022 року. Водночас, їм іще продовжили виплати. Таким чином, багато громадян вже отримуватимуть їх по півтора року.

"Коли ухвалювалося рішення про допомогу для ВПО, це робилося виходячи з припущення, що воєнний стан пробуде недовго. Ніхто не знав і не міг припустити, що війна триватиме так багато місяців. Тому на той час і не з'явився обмежувальний термін для надання виплат", – пояснила чиновниця.

До того ж, зараз у держави на рахунку кожна копійка. Але замість того, щоб знаходити собі роботу, покращувати власний добробут, а також сплачувати податки до бюджету, деякі переселенці обрали шлях утриманців. Вони готові жити на допомогу і рік, і навіть більше.

"Насправді є випадки, і про це говорять у тому числі й керівники обласних державних адміністрацій, що сім'я отримує допомогу, наприклад, у 10 тисяч гривень, вона не має стимулу йти працювати в селі", - зауважила Дар'я Марчак.

Тому держава дає можливість переселенцям озирнутися та освоїтися на новому місці. Чиновники вважають, що півроку для цього достатньо. А далі людина має знову жити повноцінно, працюючи і самостійно піклуючись про свою сім'ю.

Нагадаємо, з 1 серпня позбавлять виплат переселенців, які тривалий час перебувають за кордоном. В уряді наголошують, що державна допомога розрахована саме на внутрішніх переселенців, а не на всіх.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ