Today.ua

У Мінсоцполітики повідомили, що буде з допомогою для ВПО, які виїхали за кордон

Внутрішні переселенці, які перебувають за кордоном тривалий час, будуть позбавлені допомоги для ВПО. Крайній термін, після якого настане відмова у виплаті допомоги, становить 45 днів.

Про це повідомила в ефірі телемарафону перша заступниця міністра соціальної політики Дар'я Марчак.

Отже, українці, які отримали на батьківщині статус ВПО, проте перебувають тривалий час за кордоном, уже вважатимуться не внутрішніми, а зовнішніми переселенцями. Відповідно, виплат державної допомоги для ВПО їх позбавлять.

Відправним пунктом для позбавлення статусу ВПО, а з ним і виплати допомоги, буде термін перебування за кордоном тривалістю 45 днів. Якщо на 1 серпня виявиться, що людина перебуває за кордоном вже 45 чи більше днів, то, починаючи із серпня, її позбавлять виплати державної допомоги для ВПО.

"Якщо станом на 15 липня людина мінімум протягом 30 днів без серйозних підстав перебуває за кордоном, і до моменту призначення допомоги на 1 серпня не повернулася в Україну, тобто вона понад 45 днів сукупно перебуває за кордоном, то тоді вона вибрала не внутрішнє, а зовнішнє переміщення. А допомога спрямовується саме на тих, хто є внутрішньо переміщеними особами", - розповіла чиновниця.

 

Як відомо, держава виплачує щомісячну грошову допомогу для переселенців: по 2000 – на дорослих працездатних громадян та по 3000 – на інвалідів і дітей. Проте тих, хто тривалий час перебуває за кордоном без вагомої причини, державної допомоги позбавлять.

Дар'я Марчак також перерахувала, які причини є підставою для тривалого перебування ВПО за кордоном. Серед них – лікування, стажування, відрядження та ще деякі важливі причини.

Держава має вичерпну інформацію, коли будь-хто із громадян перетинав кордон країни в тому чи іншому напрямку. Тому відомості про тривалість перебування за кордоном є про всіх, уточнила чиновниця.

"Однак, якщо в державних реєстрах помилкова інформація, або людина чи сім'я вже повернулася з-за кордону, то людина може уточнити інформацію в органах соціального захисту, і такі виплати продовжаться", - додала Марчак.

Нагадаємо, ухвалено рішення про додаткові виплати для новонароджених дітей переселенців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ