Today.ua

Пенсія і трудовий стаж: в Мін'юсті роз'яснили, за яких умов можуть зарахувати час навчання

Трудовий стаж, а відповідно, і пенсія можуть бути більшими, якщо людині при виході на заслужений відпочинок зарахують роки професійного навчання. У Мін'юсті роз'яснили, в яких випадках, українці можуть розраховувати на те, що період навчання зарахують їм до трудового стажу, а також розповіли, що робити, якщо людині відмовляють в його зарахуванні.

Отже, головне, що потрібно знати: період навчання входить у трудовий стаж. Тому в Пенсійному фонді обов'язково повинні взяти його до уваги при нарахуванні людині загального стажу і, згодом, пенсії. Адже саме ці роки можуть стати для вас критичними при визначенні права вашого виходу на пенсію в належний час. Крім того, за рахунок цих років ви можете отримати додаткові роки до необхідного стажу і отримувати за них доплату.

Які види навчання зараховуються до трудового стажу

У трудовий стаж зараховують час навчання у вузах і середніх спеціальних навчальних закладах, а також в аспірантурі, докторантурі і клінічній ординатурі. Крім того, до нього зараховують період навчання в училищах і на різних курсах, в тому числі - курсах з підготовки кадрів, підвищення кваліфікації та курсах перекваліфікації.

На жаль, нерідко трапляється, що майбутньому пенсіонеру відмовляють у зарахуванні періоду навчання до трудового стажу. Буває, що цей час не записаний у трудовій книжці.

Що потрібно робити, щоби довести, що ви вчилися і маєте право на надбавку до трудового стажу

Все дуже просто: потрібно подати до органів ПФУ копію диплома або іншого документа, який доведе, що ви дійсно в ці роки навчалися.

Якщо і в цьому випадку відмовляються зарахувати період навчання до трудового стажу, слід звертатися в суд. Якщо всі підтверджуючі документи в порядку, то, скоріш за все, суд прийме вашу сторону.

Запам'ятайте, право на включення періоду навчання до трудового стажу гарантовано законом.

Однак, не всім період навчання можуть зарахувати до трудового стажу

Такого права позбавлені українці, які навчалися після 2004 року, оскільки згідно із законом, з 1 січня 2004 року час навчання не зараховується до страхового стажу. Це пояснюють тим, що студенти не платять пенсійних відрахувань.

Нагадаємо, вже з наступного року потрібно буде мати 28 років трудового стажу, щоб вийти на пенсію у 60 років. З кожним роком вимоги до стажу зростатимуть на один рік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ