Today.ua

У НБУ розповіли про скасування валютних обмежень: що буде з гривнею та курсом долара найближчим часом

Нацбанк розробив стратегію лібералізації валютного ринку. Зокрема, передбачено поступове скасування валютних обмежень. Звісно, що при скасуванні фіксованого курсу долара девальвація гривні буде неминуча.

Стратегія, яку оприлюднив НБУ, передбачає підвищення привабливості заощаджень у гривні, а також поступове скасування чинних валютних обмежень та перехід до гнучкішого курсу валют при обміні.

У Нацбанку також зазначають, що цю стратегію втілюватимуть у життя лише за наявності макроекономічних передумов. Зокрема, для оцінки доцільності наміченого курсу розглядатимуть такі макроекономічні показники:

При цьому, що особливо важливо, у цій стратегії немає часових обмежень. Тобто вона не прив'язана до жодних дат. У розрахунок братимуться лише якісні зміни в економіці країни та на фінансовому ринку.

Крім того, у разі погіршення ситуації на фронті процес лібералізації валютного ринку буде зупинено. А в деяких випадках він може бути і повернутий назад. Це також передбачено Нацбанком.

"Належні передумови, що склалися, і позитивний результат проведеного аналізу вже дозволили НБУ пом'якшити низку валютних обмежень у червні. У той же час, передумови для реалізації наступних кроків зі стратегії ще формуються", - уточнили в НБУ.

Нагадаємо, скасування фіксованого курсу долара та поступова лібералізація валютного ринку – це одна з умов МВФ. При цьому Міжнародний валютний фонд дуже жорстко ставиться до збільшення видатків із бюджету, які не були передбачені у бюджетному плані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ