Today.ua

У Раді пропонують корупцію в суді викорінювати 15 роками позбавлення волі

Покарання за корупційні діяння під час правосуддя хочуть посилити. Зокрема, депутати пропонують підняти верхню планку покарання для продажних суддів. Якщо закон ухвалять, то доведена корупція в суді стане приводом для позбавлення волі на строк до 15 років.

Такий законопроект №9438 чекає на свій розгляд у Верховній Раді.

В Україні корупцією в суді нікого не здивуєш, радше, можна здивувати судом без корупції. Та оскільки наша країна обрала європейський вектор розвитку, продажні суди потрібно викорінювати, а продажних суддів перевиховувати. У цьому контексті голова парламентського Комітету з питань правової політики Денис Маслов наполягає на ухваленні законопроекту №9438, який був поданий ним раніше.

У Верховної Ради досі не дійшли руки до розгляду цього законопроекту, тоді як у продажних суддів регулярно "доходять руки" до отримання хабарів та ухвалення неправомірних рішень. Корупційні скандали в судах час від часу спливають у результатах розслідувань. Проте, що більше "голів" відрубують гідрі судової корупції, то більше їх виростає.

Автор законопроекту Денис Маслов упевнений, що страх перед 15-річним покаранням змусить продажних суддів відмовитись від багатьох фінансових спокус.

"Треба негайно приймати законопроект 9438. За вплив на ухвалення судового рішення будь-якою особою під час воєнного стану - позбавлення волі від 10 до 15 років з конфіскацією майна!" – зазначив Маслов.

Проте критики цього законопроекту переконані, що ключ до подолання корупції – не у посиленні жорсткості покарання, а в його невідворотності. На цьому, зокрема, наполягає й голова Верховного Суду Станіслав Кравченко.

Історія знає й інші ефективні методи боротьби з корупцією в суді

Так, став хрестоматійний спосіб, що існував у стародавньому Римі. Римляни прославилися не лише своїми досягненнями у мистецтві, науках та ремеслах, а й своєю витонченою жорстокістю. Саме там, якщо вірити історичним записам, винайшли дуже ефективний спосіб боротьби з хабарництвом у судах. Кожен наступний суддя повинен був під час скоєння правосуддя сидіти в кріслі, обтягнутому шкірою свого попередника, впійманого на хабарі. Причому шкіру з винуватця здирали живцем ... На щастя, у нас тут не Середньовіччя, і гуманізм - понад усе. А то, мабуть, можна було б налагодити серійне виробництво таких крісел.

Нагадаємо, у місцях позбавлення волі тепер можна буде "посидіти" із комфортом у платній камері. У Мін'юсті вже припускають, що браку замовлень на такі камери не буде.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ