Today.ua

В Україні не вистачає грошей на пенсії - Мінсоцполітики

В Україні катастрофічно не вистачає грошей на пенсії. Через це вже найближчим часом можуть підвищити податки на зарплату. Глава Міністерства соціальної політики Марина Лазебна розповіла, чому уряд буде змушений вдатись до такого непопулярного заходу.

Уряд буде змушений підняти або ЄСВ (єдиний соціальний внесок), або інші податки, щоб забезпечити виплату пенсій, повідомляє видання kurs.ua. Така необхідність пов'язана з тим, що в Пенсійному фонді катастрофічно не вистачає грошей. ПФ вже давно дотується з бюджету, проте і в бюджеті цього року будуть проблеми з наповненням.

Тут в сукупності зіграють свою роль і коронавірус, і запланований на січень локдаун, і пільги по податках, які депутати дали підприємцям, і скорочення обсягів виробництва у багатьох галузях через зниження купівельної спроможності населення. Пенсійний фонд буде наповнюватися бідно, а звідси й виникнуть проблеми з виплатою пенсій.

"Так, доведеться це зробити. Або підвищувати інші податки, щоб фінансувати пенсії, на які не вистачить ЄСВ, тобто з державного бюджету", - говорить Лазебна.

Причому йдеться не тільки і навіть не стільки про виплату пенсій у 2021 році, але й про фінансування Пенсійного фонду в наступні роки. Поки і демографічна, і економічна ситуація такі, що різкого підвищення надходжень до бюджету і Пенсійного фонду не передбачається. За прогнозами експертів вже через 15-20 років в Україні може скластися ситуація, коли Пенсійний фонд не зможе забезпечити громадян похилого віку навіть мінімальною пенсією.

Трохи врятувати ситуацію могло б запровадження накопичувальної пенсійної системи. Однак для цього парламенту потрібно прийняти законопроект № 2683, запропонований нардепом Галиною Третьяковою. Поки він не прийнятий, і з 2021 року, як раніше передбачалося, працювати не почне. А отже, все навантаження по виплаті пенсій українцям, як і раніше, буде нести на собі солідарна пенсійна система, яка дотується з бюджету.

У кращому випадку, накопичувальну систему можна буде запустити з 2022 року. Тоді роботодавці будуть змушені платити в накопичувальний фонд ще один податок - в розмірі 2% від обсягу зарплати, яку вони виплачують своїм працівникам.

Нагадаємо, українців, які працюють на шкідливих роботах, можуть позбавити права на дострокову пенсію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ