Today.ua

В Україні можна буде вийти на пенсію до 60 років: що для цього необхідно

Через кілька років громадяни України отримають право виходити на заслужений відпочинок до того, як їм виповниться 60 років. Однак така пенсія буде доступна не всім, а лише тим, хто задовольнятиме необхідній вимозі за страховим стажем.

В Україні вже з 1 квітня цього року всі громадяни виходитимуть на пенсію за віком в 60 років. До цієї дати чоловіки, як і раніше, можуть вийти на пенсію в 60 років, а жінки - у 59 з половиною. Але вже з 1 квітня жінки, як і чоловіки, зможуть стати пенсіонерками лише в 60 років. У квітні 2021 завершиться десятирічний етап підвищення пенсійного віку для жінок.

Однак у законі "Про обов'язкове загальнодержавне пенсійне страхування" говориться, що будь-який громадянин України може отримати пенсію за віком до досягнення ним 60 років. Правда, ця норма почне діяти лише з 2028 року. Саме на той час мінімальний страховий стаж для отримання пенсії досягне 35 років.

І з цього року українцям дозволять виходити на пенсію до 60 років. Однак для того, щоб отримати пенсію до 60 літ, потрібно буде мати не менше 40 років страхового стажу.

"Починаючи з 1 січня 2028-го, при наявності 40 і більше календарних років страхового стажу, пенсія за віком призначається незалежно від віку", - говорить закон.

Зрозуміло, що такій вимозі зможуть задовольняти лише одиниці, оскільки виходить, що людина повинна була почати свою трудову діяльність ще до 20 років і все життя безперервно працювати. При цьому з її зарплати, також безперервної, повинні були робитися відрахування до Пенсійного фонду. Отже, знайдеться небагато наших співгромадян, які в нинішніх умовах могли би похвалитися такою бездоганною трудовою біографією.

Нагадаємо, українцям із великим стажем в цьому році двічі підвищать пенсії. Збільшення чекають їх в липні і грудні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ