Today.ua

В Україні на одне робоче місце претендує близько 10 осіб: безробіття досягло небачених масштабів

В Україні безробіття досягло масштабів, які набули характеру катастрофи. Незважаючи на те, що економісти нібито фіксують деяке пожвавлення економіки, статистика безробіття пригнічує, передає hvylya.

Ринок праці потихеньку повертається в докаранинний стан, проте це відбувається вкрай повільно, а тут на підході ще одна хвиля коронавірусу, яка набагато вище за весняну і загрожує перетворитися в цунамі. Тому фахівці не рекомендують сьогодні українцям без потреби змінювати роботу. Хіба що у вас є гарантоване нове робоче місце з більш вигідними умовами. Якщо ж такої гарантії немає, то краще не вирушати "у вільне плавання" і залишатися на колишньому робочому місці.

Статистика, опублікована Держслужбою зайнятості, пригнічує. З початку поточного року на облік в державній службі зайнятості стали 1,7 мільйона наших співгромадян, які шукають роботу. Причому мільйон із них - безробітні. При цьому, незважаючи на  відновлення економіки, армія безробітних продовжує збільшуватися.

"Виник навіть прецедент, коли на одну вакансію, яку можна було назвати доволі вузькоспеціалізованою, надійшло 700 резюме. В середньому ж на одне місце, в залежності від сфери, припадає від восьми до десяти осіб. Якщо питання працевлаштування не стоїть дуже гостро, то не звільняйтеся з поточного місця ", - говорить керівник експертно-аналітичного центру Юлія Дрожжина.

Аналітики кажуть, що для відновлення колишнього, докарантинного, балансу на ринку праці потрібно не менше року, а не виключено, що знадобиться й близько двох років. При цьому деякі підприємства закрилися назовсім і вже навряд чи зможуть відновитися. За такої умови українцям радять, щоб не втратити джерело доходу, пристосуватися до нової реальності і залишатися на колишньому місці роботи.

Нагадаємо, в Україні мають намір узаконити віддалену роботу. Це дасть можливість збільшити базу оподаткування, а також дозволить віддаленим співробітникам заробляти страховий стаж.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ