Today.ua

В Україні знову злетять ціни на яйця: названі приголомшливі цифри

Схоже, що в Україні повторюється історія минулого року з вартістю яєць. Ціни на яйця незабаром почнуть стрімко рости. Причому перший відчутний стрибок у ціні станеться вже на початку сезону холодів.

Таким прогнозом поділився фінансово-економічний оглядач Богдан Слуцький.

Вартість яєць може зрости більш ніж на третину, в деяких випадках – у півтора рази, прогнозує експерт. Власне, вона вже почала рости. Правда поки це зростання не суттєве.

Так, вартість яєць ТМ Квочка у вересні порівняно із серпнем зросла з 45,82 за десяток до 48,50. Яйця іншої торгової марки, Ясенсвіт, за той же період подорожчали з 46,34 до 48,64 грн за десяток.

Однак це лише початок зростання цін. Вже найближчими кількома місяцями ціни на яйця можуть зрости на третину або навіть більше, переконаний експерт.

"Середня вартість десятка першої категорії до кінця року може зрости близько 50-52 гривень, а найвищої — наблизитися до 80 гривень", - прогнозує Богдан Слуцький.

Із приходом холодів на ринку домінуватиме сезонний фактор. І, крім того, до нього додадуться два економічні чинники – відтік яєць на експорт та підвищення вартості енергоносіїв.

Таким чином. ціни на яйця будуть під впливом трьох факторів:

Щодо першого чинника, то тут умови диктує природа, і вони мало залежать від людини. А ось що стосується другого і третього чинників, то тут – чиста економіка. Зростання цін на енергоносії призвело до різкого підвищення собівартості продукції в птахівничій галузі. Тому виробники змушені підвищувати ціну на товар.

Дуже сильно впливає на вартість яєць і експортна складова. Так, з початку поточного року українські виробники експортували 35 тисяч тонн яєць. Це майже вдвічі (на 94%) більше, ніж торік.

Нагадаємо, в Україні вже четвертий місяць поспіль знижуються ціни на цибулю. Експерти вважають, що зараз – саме час для заготівлі цього коренеплоду на зиму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ