Today.ua

В Україні стрімко пішли вгору ціни на огірки: з'явився прогноз, що буде з ними далі

В Україні, у розпал овочевого сезону, різко зросли ціни на огірки. Лише за один тиждень їхня вартість стала вищою на 23%. Проте з'явився прогноз, що це не назовсім. Вартість огірків знову має знизитися.

Такими міркуваннями поділились аналітики аграрного ринку із виданням agronews.

Йдеться насамперед про тепличні огірки. Вони подорожчали через те, що на ринку виник дефіцит цієї продукції. Якщо ще тиждень-два тому на ринку спостерігався надлишок огірків, і вони йшли за мінімальними цінами, то зараз пропозиція різко скоротилася. Таким чином, вартість тепличних огірків всього за тиждень зросла на 23%, і зараз вона вже вища за торішню на цю пору на 33%.

Втім, це не дивно. Через різкі перепади денної та нічної температури, а також через нестачу вологи огірки у відкритому ґрунті різко уповільнили темпи росту. Пропозиція від місцевих фермерів та просто від приватного сектору скоротилася. А тепличні комбінати повністю наситити ринок не можуть. Тому й почали зростати ціни на огірки.

Проте аналітики вважають, що це тимчасова ситуація, і ціни на цей овоч ще знизяться. Щойно більшість тепличних комбінатів вийдуть на свою звичайну потужність, вартість огірків знову піде вниз.

"Ключові гравці ринку вважають це подорожчання тимчасовим явищем і сходяться на думці, що відпускні ціни на тепличні огірки почнуть знижуватися, як тільки більшість стаціонарних комбінатів вийдуть на повну потужність", - кажуть аналітики.

Таким чином, у тих, хто ще не встиг із заготівлею огірків на зиму, ще є шанс все виправити та зробити зимові запаси.

Нагадаємо, цукор, олію, макарони вилучили зі списку соціально значущих продуктів. Це означає, що тепер держава не регулюватиме на них ціни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ