Today.ua

Тариф на електроенергію може вирости більш ніж вдвічі

Вартість електроенергії в Україні буде зростати. При цьому тариф на електроенергію для найощадливіших споживачів може зрости більш ніж вдвічі, повідомляє видання vesti-ua, посилаючись на свої джерела в Кабміні.

"Батьком" нових цін на вітчизняному ринку електроенергії може стати Юрій Вітренко, якого пророкують на посаду міністра енергетики і, заодно, на посаду віце-прем'єра. Втім, якщо навіть парламент не затвердить на цій посаді Вітренка, все одно, хто б не очолив Міненерго, тарифи на електроенергію будуть підвищуватися. Це питання вирішене, кажуть в уряді.

Питання лише в тому, наскільки підскочить плата за електрику. Один із запропонованих варіантів - відмова від оплати перших 100 кіловат за пільговою ціною і приведення усієї спожитої електрики до єдиної вартості. Неназване джерело в Кабміні озвучує цифру нового ймовірного тарифу на електроенергію - 2,4 гривні. Нібито стільки коштуватиме одна кіловат-година електроенергії - незалежно до 100 або понад 100. Нагадаємо, зараз споживачі платять за диференційованими тарифами: до 100 Квт-годин коштує 90 копійок за кіловат, понад 100 - 1,68 гривні. Причому найбільш економні споживачі (зокрема, пенсіонери) навчилися вкладатися в пільгові 100 кіловат, щоб не переплачувати. Тепер же, якщо цю пільгу не залишать, їм доведеться платити за тарифом на електроенергію, однаковим для всіх.

Нагадаємо, експерт розповів, як українців дурять на тарифах на опалення. При оплаті враховують лише температуру теплоносія, нехтуючи тиском. При цьому на нагрів води витрачається набагато менше газу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ