Today.ua

Зарплату вчителів підвищать до 40 тисяч гривень: не 4 тисячі доларів, та все ж

Учителям в Україні підвищуватимуть зарплату. Поки що про остаточний варіант не говорять, проте йдеться про місячний заробіток розміром близько 40 тисяч гривень. Причому, це буде середня зарплата. Водночас, у вчителів заберуть надбавки, включаючи доплату за стаж, збільшать їм навантаження та підвищать кваліфікаційні вимоги.

Такі революційні зміни готують педагогам у Міносвіти.

Про реформи, які мають відбутися в українській школі вже найближчим часом, йшлося у ході Національної конференції EdCamp Воля 2023 року.

Багатьом ще пам'ятні обіцянки молодої (тоді ще молодої) владної команди щодо підвищення зарплати вчителям до 4 тисяч доларів. Щороку з наближенням 1 вересня українські педагоги з трепетом чекали на обіцяні гроші. Втім, останніми роками вже й не чекали. Ще до війни їм пояснили, що гроші будуть, але зараз це питання "не на часі". А з початком війни вже ніхто й не заїкався про підвищення платні.

І тут влада сама реанімувала колишні сподівання вчителів. Щоправда, тепер говорять не про 4 тисячі в американській валюті, а про 40 в українській, що приблизно в чотири рази менше, але все ж...

Нинішня учительська зарплата вкрай мала. Ставка молодого освітянина становить 5700 гривень. З усілякими надбавками-накрутками набігає ще 1900. У результаті, зарплата вчителя становить 7600 гривень. Для порівняння: середня зарплата в Україні зараз дорівнює 13 400 гривень. Отже, учительська праця фактично оцінюється за найнижчим розрядом. І це потрібно негайно міняти, бо ні про яку реформу української школи не може бути мови, якщо вчителів тримають на такій жебрацькій зарплаті.

За словами голови Міносвіти Оксена Лісового, зарплати вчителів суттєво зростуть. Але ті, хто вже заходився лічити, скільки їм випаде пропорційно до заробленого стажу, будуть розчаровані. За стаж не платитимуть. А якщо й платитимуть, то зовсім небагато. Основними критеріями високої зарплати буде навчальне навантаження та кваліфікація вчителя, каже Оксен Лісовий.

Втім, голова Міносвіти конкретної цифри називати не став. Її озвучив член Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Колебошин. За словами нардепа, йдеться про середню зарплату вчителя розміром 40 тисяч гривень.

"Цю суму я не придумав, не взяв зі стелі. За нею - підрахунки. Але це не популістське легке рішення, адже за ним будуть і болючі, складні наслідки: сертифікація вчителів, скорочення мережі шкіл, "поріг" входу до професії (підвищення вимог до кандидатів на посаду вчителя), обмеження перебування директорів шкіл на посаді", - перелічив нардеп сім кіл майбутнього відбору.

Очевидно, що бюджетне фінансування вітчизняної освіти не підвищуватимуть. А підвищення зарплат педагогам відбудеться за рахунок скорочення старшої школи, підвищення навантаження вчителів та жорсткого відбору вчителів за критеріями профпридатності. Хоча останній пункт під великим питанням, адже корупцію та кумівство в Україні ніхто не скасовував.

І ще один маленький нюанс: чекати на підвищення зарплат можна буде лише після війни. Зараз - не на часі.

Нагадаємо, Оксен Лісовий зізнався, що за місяць він заробив 27 тисяч гривень... У нас навіть міністр освіти отримує менше за інших міністрів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ