Today.ua

Витрати держави на субсидії і соцвиплати скоротяться на десятки мільярдів гривень, - Федоров

Вже незабаром витрати держави на субсидії і соцвиплати скоротяться на десятки мільярдів гривень. Це стане можливим із впровадженням Єдиної інформаційної системи соціальних виплат. Як саме влада сподівається заощадити на субсидіях і соцвиплатах, розповів глава Мінціфри Михайло Федоров.

Уже в кінці весни поточного року в Україні мають намір запустити Єдину інформаційну систему соціальних виплат, яка дозволить звести воєдино всю базу даних про одержувачів соціальних виплат, а також повністю прибрати людський фактор із системи виплат субсидій та інших видів соціальної допомоги.

Таким чином, Україна зробить крок на шляху до "цифрової держави", про яку багато говорив президент Володимир Зеленський.

Завдяки впровадженню Єдиної інформаційної системи соціальних виплат держава розраховує заощадити на виплаті субсидій та інших видів соціальних виплат десятки мільярдів гривень, зауважив Федоров.

Одна стаття економії - скорочення одержувачів субсидій і соцвиплат. Адже сьогодні, через те, що дані про одержувачів розрізнені і розкидані по різних списках, багатьом вдається отримувати по кілька видів соцдопомоги. Тепер, завдяки зведенню усіх даних воєдино, вдасться все врахувати і вже не призначати виплат тим, хто не має на них права.

"Сьогодні всі системи роздроблені і між ними немає взаємозв'язку. А держава платить тисячі пенсій" мертвим душам ". Як із землею, так само і з соціальною сферою", - пояснив Михайло Федоров.

Друга стаття економії - скорочення апарату дрібних держслужбовців, які були задіяні в сфері призначення субсидій та соціальних виплат. Їх замінять комп'ютерні програми. Правда, при цьому ще ніхто не знає, чим зайняти ці десятки тисяч дрібних чиновників, які втратять роботу, але влада обіцяє над цим подумати.

Нагадаємо, українцям, які претендують на субсидії, не рекомендують приховувати свої доходи. Все одно все таємне стане явним і тоді доведеться повертати незаконно отримані гроші.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ