Today.ua

Щоб отримувати пенсію, літні українці будуть щороку проходити ідентифікацію: на кого поширюється така вимога

Українським громадянам буде нараховуватись пенсія лише в тому випадку, якщо вони пройдуть щорічну ідентифікацію. Таку процедуру слід буде проходити не всім, а лише тим українцям, які тимчасово перебувають за кордоном. Ідентифікацію можна буде пройти віддалено.

Така законодавча ініціатива, запропонована Міністерством соціальної політики, була підтримана урядом, йдеться у повідомленні Мінреінтеграції.

Зокрема, цей документ містить такі важливі моменти:

Що стосується пенсіонерів, які перебувають за кордоном, то їм нараховуватимуть пенсію на картки українських банків. Але, щоб її отримувати, пенсіонер повинен буде щорічно, до завершення календарного року, пройти фізичну ідентифікацію.

Для того щоби пройти цю ідентифікацію, їм не треба буде приїздити в Україну. Ідентифікацію можна буде пройти в українських консульствах за кордоном. Але й це не обов'язково. Пенсіонер зможе пройти ідентифікацію в особистому кабінеті на порталі ПФУ за допомогою Дія.Підпис (Дія ID).

У другому випадку пенсіонерам з ТОТ будуть виплачувати українську пенсію лише в тому випадку, якщо вони не отримували (не отримують) російську. Це треба буде довести документально.

Та оскільки зараз ніякого обміну документами між Україною та РФ немає, то пенсіонеру слід буде написати заяву, в якій він має зазначити, що не отримує російської пенсії. Звісно, що краще давати правдиві відомості, адже згодом все одно правда відкриється.

Нагадаємо, деякі пенсіонери не знають, що вони мають право на 250 гривень щомісячної надбавки до пенсії.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ