Today.ua

Шмигаль намагається взяти контроль над ринком електроенергії в Україні: діє за спиною у Зеленського

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль планує перепідпорядкувати державну компанію "Укргідроенерго" під свій контроль. Експерти розцінюють такий крок, як рейдерську атаку на це підприємство, яке є досить прибутковим в енергетичній галузі, на відміну від інших суб'єктів.

Компанія "Укргідроенерго" закінчила перше півріччя 2020 року з чистим прибутком 1,3 млрд грн і заплатила в бюджет 1 млрд. грн дивідендів. У той же час, збиток "Укренерго" склав 18 млрд. грн за перше півріччя 2020 р., збиток НАЕК "Енергоатом" - 2,65 млрд. грн, збиток "Центренерго" - 493 млн грн.

Рішення уряду щодо "Укргідроенерго" направлено на подальший продаж підприємства зацікавленим бізнес-структурам. При цьому "Укргідроенерго" є одержувачем міжнародних кредитів від Європейського інвестиційного банку, а в кредитній угоді значиться, що до повернення коштів не може бути ні реорганізації, ні об'єднання, ні поділу, ні інших дій з компанією. Таким чином, перепідпорядкування "Укргідроенерго" призведе до занепаду компанії і відмови Світового банку фінансувати проекти будівництва нових ГЕС і ГЕАС в Україні.

Міжнародні договори передбачають, що "Укргідроенерго" веде роботу виключно через Міненерго. А правила Організації економічного співробітництва і розвитку прямо забороняють поєднувати володіння та управління державною власністю. Відповідно, Кабмін не може керувати "Укргідроенерго".

Спроба уряду Дениса Шмигаль взяти під контроль "Укргідроенерго" реалізується за спиною президента Володимира Зеленського. Група народних депутатів фракції "Слуга народу" вже звернулася до прем'єра з вимогою роз'яснити причини такого швидкого перепідпорядкування єдиного прибуткового державного підприємства в приватні руки.

Раніше повідомлялося, що з 1 січня держава не гарантуватиме вклади клієнтів Ощадбанку. Якщо банк стане неплатоспроможним, то повернути свої гроші українцям буде не просто.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ