Today.ua

Шмигаль розповів, що буде з тарифами на тепло до кінця опалювального сезону

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль розповів у своєму Facebook, що буде з тарифами на тепло і гарячу воду до кінця опалювального сезону.

Кабміну вдалося досягти порозуміння з Асоціацією міст України. Завдяки цьому тарифи на тепло та гарячу воду не чіпатимуть до кінця опалювального сезону, пообіцяв прем'єр.

"Домовилися, що на місцях не підвищуватимуть тарифи на тепло та гарячу воду в цьому опалювальному сезоні. Має бути підготовлений меморандум, у якому ці та інші домовленості будуть закріплені", -повідомляє глава Кабміну.

Нагадаємо, що цій дискусії між АМУ та урядом передувало звернення київського градоначальника Віталія Кличка до президента Зеленського із вимогою переглянути тарифи на газ для підприємств теплової енергетики. Проблема в тому, що їм газ продовжують продавати за ринковими цінами. Водночас вони змушені рахувати споживачам тариф на тепло за фіксованою ціною на газ, яка значно менша за ринкову. Через це підприємства комунальної теплової енергетики потерпають від великих збитків і мають великі борги перед постачальниками газу. Тому АМУ вимагала, щоби тепловикам також відпускали газ за фіксованим тарифом на газ, який нижче від ринкового.

Зрештою сторонам дискусії вдалося досягти компромісного варіанту, який, насамперед, влаштує нас, споживачів: тарифи на тепло та гарячу воду не підвищуватимуть. Принаймні, до кінця опалювального сезону.

Водночас, як видно із допису Дениса Шмигаля, підприємствам теплокомуненерго з бюджету втрати не компенсуватимуть. Натомість обіцяють віришити питання із реструктуризацією боргів цих підпідприємств перед "Нафтогазом". Та ще обіцяють на весну запропонувати комунальникам вигідні річні контракти з Нафтогазом із прийнятною ціною на газ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ