Today.ua

Скільки буде коштувати долар до кінця року: банкіри назвали фактори, що вплинуть на курс валют в Україні

Гривня до кінця року послабить свої позиції на фоні великого погашення гривневих ОВДП і не менш об'ємного відшкодування ПДВ. Українські банкіри зазначають, що на курс національної валюти також негативно вплинуть затримка надходження чергового траншу від МВФ і карантинні обмеження. Всі ці фактори будуть утримувати гривню в діапазоні 28,35-28,50 грн/дол.

Керівник торгових операцій на міжбанківському ринку банку "Кредит Дніпро" Юрій Гриненко зазначив, що з грудня через вищеперераховані фактори гривня продовжить дешевшати.

Бюджетні виплати перед Новим роком, ряд погашень гривневих ОВДП і більш істотна активність в секторі торгівлі сприятимуть повторному тестуванню максимумів курсу 28,65 грн/дол., вважає банкір. Не виключено, що до кінця року курс валют зросте до 28,85 грн/долар. Все ще буде залежати від карантинних обмежень, які можуть посприяти ще більшому падінню гривні. За прогнозами радника голови правління "Кредитвест Банку" Василя Невмержицького, курс гривні до кінця року не вийде за рамки 28,0-28,4 грн /дол. Він зазначає, що на поточному тижні бізнес очікують великі податкові платежі на кілька десятків мільярдів гривень, що збільшить обсяг пропозиції валюти на ринку.

Судячи з тенденцій останніх років, в грудні, як правило, скорочується попит на валюту з боку імпортерів, люди активніше продають доларові заощадження, перед новорічними святами посилюється приплив валюти від "заробітчан".

Однак, внести корективи в цьому році може затримка траншу від МФВ. Експерти прогнозують, що до кінця 2020 року з високою вірогідністю другий транш макрофінансової допомоги МВФ в країну не надійде.

Раніше американські експерти прогнозували різке зниження вартості долара в світі після старту масової вакцинації людей від коронавіруса.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ