Today.ua

Стало відомо, якими будуть ціни на кавуни та дині в Україні найближчим часом

Ціни на кавуни та дині в Україні наприкінці липня залишаються високими – на ринку продають переважно імпортну продукцію. Стало відомо, як зміниться ситуація найближчим часом.

Вітчизняні кавуни та дині очікуються у продажу у серпні. Проте українцям порадили не розраховувати на дешевий товар.

Виконавчий директор "Економічного дискусійного клубу" Олег Пендзин зазначив, що зараз у торгових мережах представлена продукція із Болгарії та Туреччини. Також є середньоазіатські дині, які прямують через Туреччину.

За словами аналітика, до початку повномасштабної війни в Україні щороку вирощували та з'їдали близько 500 тис. т кавунів, а ще 10% йшли на експорт. Однак у поточному, як і у минулому році, склалася протилежна ситуація.

"Через окупацію частини півдня України більшість кавунів була імпортна. Цей рік, з бідою Каховської ГЕС треба розуміти, що найближчими роками точно із Херсона ми кавунів не побачимо. Особливо якщо врахувати, що там багато вибухонебезпечного металу на полях, які треба розмінувати", - зазначив експерт.

Пендзин уточнив, що кавуни зараз вирощують на Одещині та Миколаївщині. Ягоди спробували посадити у центральному та західному регіонах.

"Кавуни активно саджають. Проблема в тому, що там дещо інший температурний режим, ніж на півдні України, і там недостатньо сонця", - пояснив економіст.

Фахівець наголосив, що українські фермери в умовах недостатності сонця можуть використовувати більше добрив, що вплине на кількість нітратів у кавунах. При цьому на значне здешевлення розраховувати не доводиться:

"Десь до 10 грн більше, ніж ціна минулого року. Хочу зазначити, що ще не сезон. Сезон буде у серпні, тоді й кавуни та дині подешевшають. Зараз різниця в ціні між кавуном та динею 30-40 грн/кг. Тижня за два-три ціни знизяться на 5-7 грн".

Раніше стало відомо про падіння цін на овочі: капусту, помідори, огірки, цибулю та картоплю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ