Today.ua

Степанов анонсував зарплати українським медикам від 22 тисяч вже в наступному році

Зарплати медичних працівників в Україні повинні бути не нижче 22 тисяч гривень на місяць. Про це на сьогоднішньому брифінгу заявив міністр охорони здоров'я України Максим Степанов.

За словами глави МОЗ, підвищення зарплат є єдиною можливістю запобігти виїзду медиків в інші країни. У той час як Польща, Чехія і Німеччина спростили процедуру для працевлаштування лікарів з інших країн і запропонували їм гідні зарплати, в Україні лікарі отримують по 10 000 грн, а медсестри часом і 5 000 грн.

"Саме тому ми підкреслюємо на прийнятті адекватного бюджету на 2021 рік - щоб заробітна плата лікаря починалася від 22-25 тисяч гривень. І це один з головних чинників по зупинці від'їзду наших громадян, наших лікарів, наших медичних працівників за кордон", - заявив Максим Степанов.

Президент Володимир Зеленський раніше анонсував на 2021 рік підвищення зарплат лікарям до 20 000 тис. гривень, медсестрам - до 15 тис. гривень, а молодшому медичному персоналу - до 10-12 тисяч гривень.

Чи відбудеться насправді таке підвищення, говорити поки рано. Обіцяне підвищення зарплат педагогам, анонсоване урядом з 1 січня 2021 року, вже перенесли. Тому не виключено, що незважаючи на коронавірус, медикам доведеться ризикувати своїм життям за "копійки".

У жовтні сімейним лікарям підняли зарплати на 51 гривню. Якщо раніше за кожну підписану декларацію ставка становила 600 гривень 48 копійок, то зараз це близько 651 гривень 60 копійок. Наприклад, якщо з сімейним лікарем підписали максимально 1 800 декларацій, то він додатково отримає близько 7 500 гривень.

Раніше повідомлялося, що з 1 грудня в Україні зростуть зарплати бюджетників, у зв'язку з підвищенням прожиткового мінімуму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ