Today.ua

Студенти розігріли ринок житла: ціни за оренду квартир у Києві ростуть у геометричній прогресії

Із наближенням осені Київ дедалі більше наповнюється людьми, у тому числі, й іногородніми. Відповідно, ціни за оренду квартир почали зростати ще в середині літа. Але піку ще вони не досягли. Ринок житла зараз розігрівають студенти, і ціни, відповідно, ще зростатимуть.

Такий прогноз щодо вартості орендованого житла дав ріелтор та голова Комітету з інформаційних технологій Спілки фахівців з нерухомого майна України (СФНУ) Олександр Бойко.

Попри війну і нетиповий минулий рік, цьогоріч у Києві на ринку оренди житла чітко простежуються всі довоєнні тенденції. На другому році війни столиця фактично оговталась від шоку і майже повернулась до нормального ритму життя. Отже, на осінь у Києві традиційно більшає жителів, і, відповідно, починають зростати ціни на оренду житла. Люди повертаються з тривалих відпусток, хтось повертається з-за кордону, молоді спеціалісти линуть у Київ у пошуках вигідної роботи, а студенти їдуть на навчання.

"Як зазвичай, на збільшення попиту ціни реагують зростанням. Чим більше людей має запит орендувати житло в Києві, тим вищими можуть бути ціни. За моїми спостереженнями, вартість житла в оренду стала зростати у липні. Ще тоді фіксувалося зростання ціни на рівні 10%", –  каже експерт.

Ціни за оренду квартир у Києві вельми строкаті, як і самі квартири. В розрахунок береться все: кількість кімнат, комфортність квартири, доступність до транспорту, наявність меблів та побутової техніки. Отже,  зараз на столичному ринку оренди житла встановились такі середні ціни:

Водночас, ціни на оренду квартир дуже відрізняються в залежності від районів столиці. За районами столиці середня вартість орендованого житла розподілилась таким чином:

Однак липневе підвищення цін - не останнє у цьому році, переконаний експерт. На сьогодні ринок добряче розігрівають студенти. А отже, ціни на оренду житла підуть угору ще на один виток. Деякі експерти прогнозують, що вони зростуть іще на 10%. Отже, можна говорити, що вартість оренди житла росте в геометричній прогресії (зі знаменником 1,1).

Втім, Олександр Бойко не дає прогнозу щодо цифр. Він каже, що подорожчання буде, але говорити про відсотки можна буде лише по тому.

Нагадаємо, ціни на оренду житла перед 1 вересня виросли не лише у Києві, але й в областях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ