Today.ua

Тарифи на електроенергію для населення зростуть з нового року

Тарифи на електроенергію в Україні незабаром переглянуть у зв'язку з тим, що чинне PSO (положення про спеціальні обов'язки постачальників ринку електроенергії. - Ред), в рамках якого населення купувало електроенергію за фіксованою ціною 1,68 грн за 1 кВт, в кінці року закінчить свою дію.

У зв'язку з цим, Кабмін розглядає два варіанти вимушеного підвищення тарифів на електроенергію для населення.

Виконуючий обов'язки президента ДП НАЕК "Енергоатом" Петро Котин зазначив, що жоден з варіантів підвищення не буде влаштовувати "Енергоатом", якщо він буде базуватися на чинній схемі. Відповідно до цього механізму, атомна генерація віддає ГарПоку (ДП "Гарантований покупець. - Ред) частину електроенергії для населення за 1 коп за КВт. Генерація віддає електроенергію по 1 коп, а населення купує її за 1,68 грн за КВт, генеруючи різницю, за рахунок якої в тому числі покриваються "зелені" тарифи, встановлені на одному з найвищих в Європі рівнях.

За словами Петра Котина, діра через незбалансованість ринку електроенергії оцінюється 13-53 млрд грн на рік. Для покриття цієї суми уряд повинен знайти джерела, і підвищення тарифів на електроенергію для населення - один з варіантів компенсації коштів.

У кінці поточного року закінчується дія PSO, а значить нова схема, по якій буде нараховуватися тариф за електроенергію, поки не зрозумілий.

"Теоретично ми могли б продати весь обсяг електроенергії на ринку за ринковою ціною. Однак ми соціально відповідальна компанія і розуміємо, що уряд повинен знайти форму, при якій PSO буде існувати", - зазначає в.о. ДП НАЕК "Енергоатом".

Раніше повідомлялося, що на українців чекає підвищення тарифів на електроенергію незабаром після жорсткого карантину в січні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ