Today.ua

Тарифи на електроенергію в Україні підвищать у два рази: кому доведеться платити більше

Чергове підвищення тарифів на електроенергію очікує українців вже у квітні. Уряд розглядає різні варіанти підвищення тарифів, але скоріше за все платити за світло більше стануть ті, хто використовує понад 300 кВт/год на місяць.

Якщо в січні було скасовано пільговий тариф на електроенергію і всім споживачам встановили єдиний тариф 1,68 грн/КВт, то вже навесні ціни для побутових споживачів можуть зрівняти з промисловістю.

При такому сценарії суми в платіжках для звичайної сім'ї без електричного опалення можуть збільшиться приблизно на 127-174 грн, а з електрокотлом - на 640-873 грн на місяць.

За словами глави комітету з питань житлово-комунального господарства Громадської ради при КМДА Олега Попенко, з 1 квітня тариф на перші 300 кВт/год міняти не будуть, а за кожен наступний доведеться платити вже 3,42 грн. Він зазначив, що на українців хочуть перекласти борги по зеленим тарифами, які зараз накопичилися вже в розмірі 15-20 мільярдів гривень.

Спочатку в уряді йшлося про те, щоб підвищити загальний тариф приблизно до 2 грн. Однак, цю суму порахували недостатньою. Навіть при запланованому підвищенні тарифів до 3,20 грн/кВт*год сильного подорожчання на собі українці не відчують, крім тих, хто використовує електроопалення. Але для них уряд розробив систему компенсацій, які будуть виплачуватися у вигляді субсидій. Щомісяця власники електрокотлів зможуть економити таким чином до 1000 гривень.

Сім'я, яка використовувала електроенергію на опалювання великого будинку і витрачала 3000 кВт/год, раніше платила 2700 грн на місяць, а в лютому заплатить вже 5040 грн. Тобто суми в платіжках виростуть на 2340 грн. Після другого етапу подорожчання в квітні при споживанні 1000 кВт/год доведеться заплатити вже 2898 грн, а при споживанні 3000 кВт/год - 9,7 тисяч.

Раніше повідомлялося, де і як отримати компенсацію за електроопалення в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ