Today.ua

Тарифи на газ перевіріть Антимонопольний комітет - Шмигаль

Газові постачальники в Україні з 1 січня підвищують свої тарифи. У зв'язку з цим прем’єр-міністр Денис Шмигаль доручив в. о. міністра енергетики Юрію Вітренку разом з Антимонопольним комітетом перевірити обґрунтованість цін на газ.

Анонсований розкид цін за тарифами постачальників буде чималий: від 6,99 гривень за кубометр газу до 10,8 грн. Одні з найменших цін на газ для побутових споживачів нині пропонує державний "Нафтогаз", але в січні 2021 року газ від "Нафтогазу" подорожчає на 14%.

Глава уряду наполягає на тому, що необхідно провести аудит формування тарифів та розглянути можливість зниження тих складових тарифу, які є несправедливими й невиправданими з точки зору ринку. Це стосується і питання тарифу на транспортування газу, і газових коефіцієнтів.

Українці взагалі вимагають скасувати тариф за доставку газу, як незаконний, в той час як оператори газорозподільних мереж планують його підвищити. Антимонопольний комітет розгляне і це питання у тому числі.

Новий глава Міненерго Юрій Вітренко в свою чергу має план зниження ціни на газ для населення, який він озвучив з трибуни парламенту, але його у Раді поки не підтримали.

Нагадаємо, у січні тарифи компаній-постачальників газу в середньому зростуть на 40%. З постачальниками та їх цінами можна ознайомитися тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ