Today.ua

Тарифи на воду в Україні поповзуть вгору: названа причина

В Україні незабаром можуть підвищитися тарифи на воду через те, що НКРЕКУ підняла тарифи на передачу електроенергії. Це може дати поштовх для подорожчання всіх комунальних послуг для населення.

Водоканали вже заявили, що тариф на подачу води і водовідведення не окуповує витрати підприємств. Витрати на електроенергію у водоканалів і так становлять понад 50%, а з грудня ця сума стане ще більшою. Тариф підвищиться з 240 до 309,8 грн/ МВт * год.

В асоціації "Укрводоканалекологія" стурбовані підвищенням тарифів на передачу електроенергії та оперативно-диспетчерське управління. Там заявили, що вартість електроенергії для комунальних підприємств в Україні - на рівні Франції та Австрії, але при цьому тариф на воду в шість разів менше, ніж в Європі. Крім того, у водоканалів немає ніяких "соціальних" знижок на оплату води, так як, наприклад, у тепломереж, тому подорожчання електроенергії б'є по кишенях.

За час карантину водоканали і так зазнають збитків, так як їх зобов'язали не відключати боржників від послуг водопостачання, і люди почали платити ще гірше, ніж раніше. Після підвищення електроенергії витрати водоканалів виростуть на 10%, і їм доведеться компенсувати цю суму з громадян підвищенням тарифів за воду. Українцям варто готуватися до того, що уникнути зростання тарифів на воду і водовідведення не вдасться.

Нагадаємо, з початку 2021 року в Україні зросте абонплата за газ. Дізнайтеся, скільки доведеться платити за утримання газової труби, незалежно від кількості використаного газу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ