Today.ua

Цукор, масло, макарони вилучили зі списку соціально значущих продуктів: що це означатиме для кожного українця

Уряд скоротив список соціально значущих продуктів, на які держава регулюватиме ціни. Цукор, масло, макарони зі списку вилучені. Натомість у ньому залишили тільки 6 позицій. Водночас, рітейлерам дозволили ставити на них більші  націнки, ніж раніше.

Такі зміни містяться в поправках до розпорядження №711-р "Про заходи щодо моніторингу та аналізу цін і стану товарних ринків". Що саме змінили, повідомив у своєму Telegram-каналі представника Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Отже, Кабмін продовжив дію державного регулювання цін на соціально значущі продукти. Водночас список цих продуктів, який раніше складався з 9 позицій, скоротили на три позиції, залишивши в переліку лише такі види продовольства:

Водночас зі списку вилучено такі продукти:

Тобто, відтепер держава не регулюватиме на них ціни, а отже, продавці можуть ставити на них яку завгодно націнку. Крім того, продавцям дозволили ставити більшу націнку на вартість продуктів, що залишилися в соціальному списку. Якщо раніше гранична націнка становила 5%, то тепер її підвищили до 10%.

При цьому працівникам Держстату заборонили щоденно відстежувати ціни на ці продукти. Вони матимуть право здійснювати моніторинг цін не частіше, ніж раз на тиждень.

Нагадаємо, в Нацбанку оголосили про скасування фіксованого курсу долара вже найближчим часом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ