Today.ua

У Пенсійному фонді не вистачає грошей на виплати пенсій: що пропонують податкові служби

У Пенсійному фонді України (ПФУ) не вистачає коштів на виплату пенсій, так як близько 15% економічно активного населення країни, а це близько 5,6 млн громадян,  не платять податки. Про це заявив глава Державної податкової служби Олексій Любченко в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Глава податкової зазначив, що 19,7 млн громадян, або 45%, в 2019 році отримали різні доходи на 2 трлн гривень. З них зарплати отримали 11,6 млн громадян в сумі на 1,153 трлн грн, причому 2,1 млн - це пенсіонери. Таким чином заробітну плату фактично отримували тільки 9,5 млн людей передпенсійного віку.

За офіційною інформацією податкової, в 2019 році 13,4 млн економічно активних громадян, або 30% всього населення, не отримали ніяких доходів. Це в тому числі студенти, інваліди, домогосподарки, тощо.

Чиновник зазначив, що згідно із законом ПФУ повинно вистачати коштів від оплати податків на виплату пенсій пенсіонерам, проте, враховуючи сьогоднішню ситуацію, коли податки платять не всі, то ставку ЄСВ потрібно піднімати до 34%. Це велика цифра, і податківці це розуміють. Ще один варіант - збільшити кількість платників податків, додав Любченко. За даними ПФУ, розмір середньомісячної заробітної плати, з якої вираховується ЄСВ, в 2019 році склав 9200 гривень, а сам податок, відповідно - 2,025 гривень. З початку 2020 року Пенсійний фонд України недоотримав майже 9 мільярдів гривень від сплати частини єдиного соціального внеску (ЄСВ). Відповідно, стільки не вистачає на виплати пенсій пенсіонерам.

Нагадаємо, Пенсійний фонд профінансував пенсії за жовтень, виділивши на ці цілі 30,2 мільярда гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ