Today.ua

Україна надасть грошову допомогу жителям окупованої території, які постраждали від підриву Каховської ГЕС

Українцям, чиї домівки опинились у зоні підтоплення після підриву Каховської ГЕС, нададуть урядову допомогу. Причому український уряд обіцяє її також виплатити і жителям тимчасово окупованої території, які потрапили в зону підтоплення. Але є одна умова.

Цю умову озвучила очільниця Мінреінтеграції Ірина Верещук.

Уряд виділив на виплати жителям підтопленої зони 560 мільйонів гривень. Крім того, є також домовленість із Міжнародною організацією з міграції ООН, яка також підключиться до виплати допомоги потерпілим.

Отже, українці, яких переселили з підтоплених територій, отримають дві одноразові виплати: по 5000 грн від українського уряду і по 6600 грн від Міжнародної організації з міграції ООН.

Причому претендувати на ці виплоти можуть не лише жителі населених пунктів, що підконтрольні Україні, але й жителі тимчасового окупованого лівого берега. Їм допомогу виплатять у тому випадку, якщо вони переберуться з лівого берега на підконтрольну територію України.

"До прикладу, жителі Олешок, Голої Пристані тощо. Таке право матимуть також ті, хто виїде з тимчасово окупованої території потім. Наразі нам відомо про те, що люди масово почали виїжджати з ТОТ. Вони шукають будь-які шляхи та можливості для цього. Власне, ми їх чекаємо, і вони всі можуть претендувати на таку допомогу", - зазначила Ірина Верещук.

Водночас вона зауважила, що право на ці одноразові виплати зберігатиметься за жителями лівого берега і надалі. Вони зможуть отримати їх згодом, коли переберуться на підконтрольну територію. 

Нагадаємо, українців закликали обмежити енергоспоживання через підрив Каховської ГЕС. Адже обсяг генерації в енергомережі зменшився, і тому в пікові вечірні години мережа може бути перевантажена.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ