Today.ua

Україні не вистачить грошей на підвищення соцвиплат, - Гетманцев

В Україні наразі немає грошей на підвищення соцвиплат громадянам. Навіть більше, в країні бракує грошей навіть на теперішні невисокі виплати, позаяк бюджет нашої держави дотаційний. Отже, отримувачам соцвиплат не варто розраховувати на суттєве поліпшення свого матеріального становища найближчим часом.

Про це повідомив у своєму інтерв'ю одному з українських ЗМІ голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

У Мінсоцполітики давно просувають ідею щодо збільшення соціальних виплат громадянам. Значна частина цих виплат напряму залежить від розміру офіційного прожиткового мінімуму, встановленого в державі. Влада визнає, що цей показник вже давно став символічним і навіть наближено не відповідає реальним потребам громадян, які значно вищі. Отже, підвищивши показник прожиткового мінімуму хоча б удвічі, можна було би відчутно збільшити розмір соціальних виплат.

Але в України немає такої змоги, каже Гетманцев. Бюджет країни не витримає такого підвищення соціальних стандартів.

"Якщо ми з 2,7 тис. гривень піднімемо прожитковий мінімум (від якого залежать соцвиплати), наприклад, у 2-2,5 рази, то ми не витягнемо цього фізично… На даний момент немає точно таких можливостей, адже мова йде про колосальні суми", – заявив нардеп від "Слуги народу".

За словами Гетманцева, виплати на соціалку наразі становлять близько 30% від зведеного бюджету. Але й це не головне. Головне, що всі бюджетні видатки, крім військових, Україна фінансує за рахунок допомоги від міжнародних донорів. Щось із тих грошей дається нам безоплатно, а щось у борг.

Отже, зараз підвищувати видатки на соціалку уряд ніяк не має змоги, бо все це довелося б робити за гроші партнерів.  

Нагадаємо, в уряді пропонують наступного року підвищити мінімальну зарплату до 7651 гривень. Це – на 20% нижче від реального прожиткового мінімуму, який прогнозують на наступний рік. Однак є побоювання, що навіть так підвищити мінімалку не вдасться.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ