Today.ua

Українським біженцям у Польщі почали видавати квартири з новими меблями та технікою

Українські біженці у Польщі почали отримувати квартири з новими меблями та побутовою технікою. Місцева влада відремонтувала житло за рахунок коштів Євросоюзу.

За даними ukrayina.pl квартири нашим співвітчизникам виділили в Опольському воєводстві. Вони належать муніципалітетам та призначені для 55 сімей. Йдеться про приміщення, пристосовані під житлові будинки.

Польська влада надає соціальне житло біженцям, які після 120 безкоштовного розміщення в країні не мають змоги самостійно орендувати квартиру. Українці зможуть жити у відремонтованих приміщеннях впродовж року. Потім їх передадуть іншим громадянам, які опинилися у складній життєвій ситуації.

Загалом до Опольського воєводства прибуло близько 20 тисяч українських біженців. 80% із них скористалися програмою безкоштовного розміщення. У перші місяці вони оселилися у квартирах та приватних будинках мешканців міста Ополе. Потім багато хто почав самостійно знімати кімнати та інше житло.

Українські біженці планують після війни повернутися із Польщі додому

У регіоні провели опитування серед 1400 наших співвітчизників. Більшість із них (70%) заявили про намір повернутися на Батьківщину.

Раніше в Опольському воєводстві було виділено 49 квартир для українських біженців. У такий спосіб розселили понад 200 осіб. У житлі площею 40–50 кв. м були встановлені нові меблі та побутова техніка. Фінансування проекту соціального житла минулого разу зайняло близько 46 млн грн (6 млн. злотих).

Нагадаємо, що у Польщі з'явилося багато вакансій для українських біженців. Міста конкурують між собою за працівників із нашої країни. Стало відомо, де найбільше вакансій та найвищі зарплати, на які можуть розраховувати наші співвітчизники.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ