Today.ua

Українці можуть отримати надбавки до пенсій: у ПФУ назвали підстави для нарахування додаткових виплат

Деякі українські пенсіонери мають отримувати надбавки до пенсій за вислугу років, за віком та інвалідністю. Йдеться про надбавку з догляду, яка призначається за чинним законодавством та прописана постановою Кабміну від 16 липня 2008 року №654.

У прес-службі ПФУ повідомили, що зазначена надбавка до пенсії належить:

Як отримати надбавку до пенсії

Надбавку нараховують на підставі довідки медико-соціальної експертної комісії (МСЕК), висновку лікарсько-консультаційної комісії щодо необхідності постійного догляду та заяви (крім громадян з інвалідністю І групи).

Пенсіонер або особа з інвалідністю (крім людей з інвалідністю І групи) повинні зазначити відсутність працездатних родичів, які зобов'язані їх утримувати. При цьому для встановлення надбавки не має значення місце проживання родичів (окремо чи разом).

Щодо людей з інвалідністю І групи, їм надбавку встановлюють до будь-якого виду пенсії – без заяви, на підставі довідки МСЕК.

Примітно, що надбавка з догляду передбачена для людей, які отримують державну соцдопомогу з догляду відповідно до закону "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що українські пенсіонери масово позиваються до ПФУ і підвищують свої пенсії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ